Létezik olcsó és jó láncfűrész?
2017. december 06. írta: Pajer

Létezik olcsó és jó láncfűrész?

Makita EA3201S40B - Husqvarna H-236 - Stihl MS170

 a-stihl-chainsaw-in-sunlight.jpg

A címben szereplő kérdés szerintem sokak fejében megfordult már, főleg amikor a 20.000.- környéki nagyáruházi gépekre téved az ember szeme. Szerintem nem létezik, mert lehet, hogy megveszem olcsón a gépet, de a sok bosszúság nem biztos, hogy arányban van az árkülönbséggel. Már hallom a "profi szakembereket, „Nekem már 3 éve megvan a gépem és hibátlan”, neki szerencséje volt, de egy gép vásárlás nem lehet olyan, mint a rulett, piros vagy fekete, vagy bejön vagy nem.

A mai cikkünkben azt feszegetem, hogy dupla anyagi kockázattal lehet-e tuti minőségi gépet vásárolni. A hazai láncfűrész piacon 2 nagy márka dominál a Stihl és a Husqvarna, a Makita próbál magának piaci rést találni, ami az elektromos kéziszerszámokkal már sikerült is, az már bizonyított, a Dolmar 91’.s felvásárlásával megpróbálja erre a piacra is betenni a lábát.

 

A Husqvarna legolcsóbb gépe a H-236-os (67.790.- ) a Stihlé az MS170 (69.900.- ) és a Makita EA3201  ( 58.900.-). A bemutatásnál megnézzük, hogy ezeknek a gépeknek a sorban következő testvérei mennyivel drágábbak és mennyivel nyújtanak többet.

t_3.jpg

Azt elmondhatjuk, hogy technikai alapadatokban nincs nagy különbség, még a pontozási szisztémánk szerint sem, Az MS 170-nek az alacsony teljesítménye, a Makita 3500-nak pedig az ára okozott hátrányt. Ebből adódóan inkább érzelmi alapon lehet csak választani, úgymint az autókhoz hasonlóan, mert aki BMW mániás az akkor sem fog Audit venni, ha a legtökéletesebb tesztet hozzák ki róla. A vásárlás előtt van egy fontos dolog, amit körbe kell járni, ez pedig a szervizelési lehetőség. Nagy előnyük ezeknek a márkáknak, hogy tartósak és jó a szervízhálózatuk. Több mint 15 évet dolgoztam olyan cégnél, ahol javítottuk a „nagyáruházi” csodákat, de az életem egyik legboldogabb napja volt, amikor felmondtuk a szerződéseket, mert az egy dolog, hogy elromlanak, de a kedves ügyfelek elvárásai finoman szólva nem voltak arányban a gépért kifizetett értékkel. Visszatérve a márkásabb gépekre, a vásárláskor érdemes körbenézni is, hogy melyik cégnek van jó minőségű szervize, mert hiába szeretne egy gógánfai iparos Stihlt venni, ha nincs normális műhely a környéken,ott csak a Husqvarnanak van, de ugyanez fordítva is igaz Budakeszire vagy Törökbálintra.

3_1.jpg

Mindenki elfelejti, hogy egy láncfűrésznél például nem elég a gépet megvenni, de folyamatosan kell hozzá vásárolni lánckenőolajat és persze vezetőt és láncot is.

 A felsorolt gépek elvileg alkalmasak 40 cm-es vezető használatára, azért én nem tanácsolom, tökéletesen elég a gyárilag ajánlott 35 cm-es is (én 12 éve használom az MS017-esem, 30 cm –es 1,3 lánccal). A Stihl 170-nél az 1,1  láncot ajánlják,  nekem személy szerint az nem jött be, inkább használom rövidebb vezetővel, de az erősebb 1,3 mm lánccal (ez a méret a vezetősínben futó szem szélességét jelzi)

2_7.jpg

 

Még egy nagyon fontos tényező, ami szintén igaz mind a három gyártó esetén, ha véletlenül rossz keverék használata miatt megsül a motor, a mendemondákkal ellentétben, gyári alkatrészekkel (henger, dugó, gyűrűkészlet) és átlagos 2 ó munkadíjjal számolva kb 25.000-30.000.-ból talpra állítható a masina.

Szerencsére ezek a gépek már nem csak egy motorból, lánckerékből, vezetőből és láncból állnak, a gyártók próbálnak valami kis innovációt is belecsempészni a történetbe. Ezt a legegyszerűbb bemutatni a Stihl 170-es és a 171/181-es testvérein keresztül. Egy egyszerű szemlélőt, ha megkérdezünk mi a különbség a két típus között, a legjobb esetben azt válaszolja, hogy az egyik „áramvonalasabb”. Ha jobban megnézzük a képet látszik, hogy míg a 170-esen két csavar tartja a vezetőt, és elölről kell a láncot feszíteni, addig a 171/181-es párosnál már csak egy szorító anyával kell bajlódni és kényelmesen oldalról tudjuk feszíteni a láncot, úgymint a nagyoknál.  A másik nagy különbség, ami kevésbé látszik, hogy a 171/181-es széria már egy újgenerációs rezgéscsillapító rendszerrel van felszerelve, egyszerűbben szólva a hagyományos gumibakokat lecserélték fémrugókra.

kiadvany5.jpg

Az már egy régi, bevált megoldás a Stihlnél ahogyan egy kombinált gázkarral megoldották az egykezes kezelését  . A gép funkcióinak / hideg- és melegindítás , üzemelés és leállítás / irányítása egyetlen kar segítségével történik. Ez a kezelést különösen komfortossá és biztossá teszi, mivel így a kéz mindig a fogantyún maradhat.

Egykaros kezelés

A kis köbcentiből úgy tudtak ekkora teljesítményt kihozni, hogy a hagyományos szívótorkot és kipufogónyílást felcserélte egy négycsatornás technológia, azaz a gyújtás előtt a henger négy csatornán töltődik fel, tehát gyorsabban mint a hagyományos technológiáknál . Az üzemanyag ezáltal optimálisan ég el, és jelentősen megnő a motor hatékonysága. Az eredmény: kisebb fogyasztás, magas forgatónyomaték, nagy fordulatszám-tartomány.

4_3.jpg

A Stihl ezt a szlogent használja ennél a gépcsaládnál:

  Sokoldalú gépek sokoldalú embereknek

A Husqvarna ebben a modeljében is hozza a megszokott jellemzőket, azaz a láncfék a fedélben van elhelyezve, és a csillagkerék kuplunggal kifelé kacsint a tulajdonosra, azaz a cserével ne próbálkozzunk otthon.

Amibe még úgy tűnik verhetetlen, az a tökéletes rezgés értékek, amit a hatékony LowVib® rendszerének köszönhet.

A Stihlhez hasonlóan ők is a négy csatorna, két torok megoldást választották a hengernél, amit X-Torq®-nak kereszteltek el. Azt megmondom őszintén már nem tudom ki jött ki elsősszőr ezzel

Nem is a Husqvarna lenne, ha nem találkoznánk a kékszínű szivatókarral, ami most kiegészült egy könnyebb indítást segítő pumpával.

 A Husqvarna egymondatos jellemzése a gépről:

 

Ideális láncfűrész könnyebb fűrészelési és hobbi munkákhoz.

 Nem maradt más hátra, mint a Makita bemutatása. Egy alapvető különbség van a 32-es és a 35-ös sorozat között, ami nem csak az árban, de a súlyában  is megmutatkozik, hogy a 35-ös sorozat egy teljesen más felépítésű gép, ami már egy komolyabb forgattyús házat kapott.

Maga a 32-es sorozat nem csak az árával próbál versenyezni a régi nagyokkal, hanem az alapárban lévő extrákkal is, úgymint a szerszámmentes láncfeszítés, és a könnyű indítás. A Makita a könnyű indítás miatt nem csak a berántót variálta meg, hanem a  gyújtást is,  az MPI, azaz a Memory Power Ignition kifejlesztésével. A ki-be kapcsoló nem véletlenül lett úgy elrejtve, nehogy egy gyermek beindíthassa.

 

Záró mondatként szerepeljen itt, a Makita pármondatos jellemzése a 3200-ról:

Kategóriáját tekintve és itt értem az ár kategóriát is az elvárt szint felett bőven teljesítő masina. Az újdonságok, a felszereltség nem marketing célokat, hanem a felhasználókat szolgálják és teszik ezt üzembiztosan.

 

Végezetül én most nem szeretnék pálcát törni egyik gép felett sem, remélem azt sikerült bemutatni, hogy nagyjából hozzák az azonos paramétereket és az hazudik, aki azt mondja, hogy valamelyik tökéletes, mert ahogy mindegyiknek vannak jó megoldásai úgy kisebb hibái is, de összességében, megbízható gépeket kapunk a pénzünkért. Nem véletlen hogy a Gépítélet -nél mind a három márka 8,5 pont felett teljesít a használok szavazatai alapján. Szerintem, egyre fontosabb az, hogy ezek a márkák milyen, a mai divatos szóval élve az AFTER SALES technikát használnak, azaz milyen a termékkel kapcsolatos utólagos szakmai tanácsadás, van-e felkészült és ténylegesen létező szervízhálózat, van-e központi szerviz, biztos-e az alkatrészellátás, valamint mennyire rugalmas, illetve  korrekt a garanciális ügyintézés. Azt kijelenthetjük, hogy az előbbi felsorolás az „olcsó nagyáruházi” kategóriákra nem igaz, ezen felül az sem elhanyagolható, hogy egy géppel eldolgozunk 1-2 évet, vagy megadjuk az esélyt, hogy a  egyik örök társunkat vesszük meg, tehát mindenki eldöntheti szeret-e kockáztatni, vagy szeret a pénzéért jó minőséget vásárolni, mert szerintem igaz a mondás

Mindig az olcsó a legdrágább

 

    kattints a képre a galéria megnyitásához !

 

A láncfűrészekkel kapcsolatos gyári leírások itt letölthetők:

Stihl MS170-171-181    Husqvarna H-236    Husqvarna H-135    Makita 3200

Ha más a véleményed, akkor Gépitéletre fel, éljen a barkács.

A most futó nyereményjáték pontos feltételeit a facebook oldalunkon megtaláljátok.

 

gi.png

A bejegyzés trackback címe:

https://totaltool.blog.hu/api/trackback/id/tr8113412221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2017.12.06. 17:31:10

Olvastam több olyat, hogy az olcsó gép kapott egy Oregon láncot és láncvezetőt, kicseréltek rajta pár tömítést, és 3-5 éve rendben teszi a dolgát. Itt vajon jó széria lehet a titok, vagy pedig a tartozékok cseréje? Kíváncsiságból kérdezem, nekem nincs olyan famennyiségem, amihez akár benzines, akár elektromos láncfűrész kellene. Viszont a cikk úgy láttam, nem tért ki rá.

Pajer 2017.12.06. 17:43:09

@Névtelen betelefonáló: Ez nagyrészt szerencse, de ha vesszük a lánc + vezető cserét az kb 10.000.- és kb 2 óra a henger karburátor tömítés csere, az ismét egy 10-s ha szervízbe csináltatják ( ha megcsinálják egyáltalán) az már 20.000.- plusz, azaz akk kb 40.000.- nél járunk és még mindig a nem éppen topp minőségű csapágy van a forgattyús házban és a fötengelynél. Én ikább várnék egy tavaszi akciót és kb 50.000.- ért vennék egy rendeset. Ha kevest van használva egyszer kell megvenni (és soha nem szabad kölcsönadni :) )

nagyonnagyon 2017.12.06. 19:52:15

Tanaka, Komatsu, Zenoah, Echo, Solo, stb 30-40.000.- Ft környékén csodákat lehet találni a jofogason. 20 éves Tanakám vígan pöfög, amit már poraiból egy tank kimosással élesztettem fel lomis forrásból. Közben a fater 3. legolcsóbb stihl-jét "használja el", nem mintha azzal baj volna de attól hogy nincs Magyarországon "neve" egy gépnek még lehet kiváló.

Pajer 2017.12.06. 20:57:09

Azért, hogy egy márka nem ismert itthon, nem a hazai piac a felelős, hanem szerintem maga a márka forgalmazója. Már több mint húsz éve küzd a Solo ilyen-olyan forgalmazókkal, de mintha nem is léteznének, pedig egy igen jó márka. Azt azért nem szabad elfelejteni, hogy a legolcsóbb pont azért olcsó mert úgy tervezték, egy 170-sel nem lehet 40 ha erdőt kitermelni erre találták ki a 641-t, Nekem a cikkel a célom az volt, hogy felhívjam a figyelmet arra a téves szemléletre, hogy a neves márkák gépei drágák. Azért ez a háromtípus szerepelt, mert 20 év hazai szervízes tapasztalatom alapján ezekről tudok véleményt formálni nyugodt szívvel.

pamutpamlag 2017.12.06. 21:30:28

Ez a szokásos "az én gépem X éve teszi a dolgát" szöveg akkor értelmezhető, ha az ember tudja emellé azt az információt is, hogy mennyit megy az adott gép egy évben (nem feltétlenül motorfűrész, hanem akármilyen gép, szerszám).
.
Ha hobbi felhasználásról beszélünk, azaz évente néhányszor megy néhány órát (azaz mondjuk 5-20 órát), akkor az 10 év alatt mindössze kb 50-200 óra használatról van szó. Erre simán jó lehet egy "noname", egyszerűbb, olcsóbb eszköz is, és igaz lesz a mondat, hogy "nekem 10 év óta hibátlanul működik".
.
Ezzel szemben a professzionális használat egészen mást jelent: (majdnem) minden munkanapon megy jónéhány órát egy gép (mondjuk 2-4 órát naponta), azaz évi 200 nappal számolva ez 400-800 óra. Tehát 10 év alatt 4000-8000 óráról beszélünk.
.
Ez nyilván más, mint az előző példa 50-200 órája...
.
És ha az utóbbi esetben is elhangzik az a bizonyos "az én gépem 10 év óta hibátlanul megy" mondat, akkor azt már a helyén tudjuk kezelni.

Pajer 2017.12.06. 22:03:41

@pamutpamlag: Ilyenkor megnyugszom, hogy nem vagyok egyedül, idézve egy klasszikust " nem mindegy, hogy egy cipővel hányat lépünk 100 -at vagy 10.000-et"

Gery87 2017.12.06. 23:24:20

"a hagyományos szívótorkot és kipufogónyílást felcserélte egy négycsatornás technológia,"

Húúúú, de mekkora marketing szagú duma ez:)
magyarul: kapott 4 felömlőt...húha...nem egy nagy truváj..."technológiának" elnevezni meg túlzás...

De a legszebb hogy az alatta lévő kép nem is erről szól, hanem az öblítő levegős rendszerről, ami megért volna pár mondatot, mivel sokkal érdekesebb és innovatívabb....

Pajer 2017.12.06. 23:34:37

@Gery87: Persze lehetett volna még, hogy a kipufogógáz és a friss gáz szétválasztása minimalizálja az öblítési veszteségeket, ezáltal növeli a teljesítményt és ezzel egyidejűleg csökkenti a fogyasztást.
A cikk olvasóinak 74%-nak az érdeklődési köre "kert- hobbi - főzés", szerinted őket ez mennyire érinti meg :)
Az alatta levő kép a 2-mix motrnak a működési elve aminek része a 4 "felömlő", de ezt is valakinek ki kellett találnia, mint a golyóstollat az sem nagy truvaj így utólag :)

hetykusz 2017.12.07. 00:58:29

Husquarna 240E. Éves 10köb tűzifa darabolása, meg néhány nap egyéb vagdalkozás... Vannak hibái, amiket már tudok kezelni. Példul a láncdekni egyik lába ahova bemegy, ott telerakódik dzsuvával, és idővel deformálódik a dekni, így azt érdemes tisztogatni, mert a fékszalag kopik el emiatt. Idővel a motor takaró deknit rögzítő csavarok fém muffjai kimozdulnak. Nálam epoxy segített. A rönktámasz csavarjai idővel kikoptatják a fészket. Opel csavarral helyettesítettem a gyári rövid csavarokat, azóta stabil, mint állat. Tankszellőztető elkoszolódott, féktisztítóval, és kompresszorral takarítani kell időnként. Kopott lánckerék esetén ugrál a lánc, és elkoptatja a vezetőt. Kötelező cserélni! Olajszivattyúba rengeteg por jut be, így érdemes minden munka után leszedni a kuplungot, és a szivattyút átmosni. Kuplung egy vastagabb madzag, vagy 220-as kábel segítségével leszedhető. Ezen hibákat leszámítva tökéletes kis masina. jah! és gyári alapjárat, meg teljesítmény, nem kellett még baxakodni vele.

zoliee81 2017.12.07. 06:51:42

Faternak adtam egy Stihl MS 181-et. Téli, erdei m3-ben vett méterfa darabolására használja, tehát egy évben úgy 2-3 napot megy. Akkor viszont egésznap.
Eddigi legnagyobb hibája, a légszűrő betét annyira telement finom porral, hogy már a kompresszoros tisztítás sem segített rajta, kuka.
Eddig úgy 3 lánc kopott el.
Emlékeim szerint, 5 éve használja.

gigabursch 2017.12.07. 10:38:47

Teljesen más kell évi 5-8 m3 házi felcsettegéséhez, mint évi 300-500 m3 feldolgozásához.
Nem beszélve a döntés, darabolás, veszélyes fák gallyazása stb. kérdéskörhöz.

Az évi 5-8 m3-hez szint bármi jó, főleg ha szárazra kihajtják és szárazon várja a következő szezont, munkalalkamat.

Skywatcher 2017.12.07. 10:44:43

Én évek óta nézegetem a fűrészeket. A tipikus koca-favágó vagyok, évente pár órát dolgoznék vele, főleg hulladék összedarabolásához, gyújtós előkészítéséhez, levágott ágak rövidebbre vágásához kéne, stb.
Jó lehet nekem egy 25-30ezres Bosch 30s?

eßemfaßom meg áll 2017.12.07. 11:03:11

"Visszatérve a márkásabb gépekre, a vásárláskor érdemes körbenézni is, hogy melyik cégnek van jó minőségű szervize,"

Dehát a jo gép az nem romlik el csak az szarolcsókinai

A szalocsókinaiba lerohad bármi az ember pár üveggyöngyért vesz cserealkatrészt és kicseréli fél óra alatt.

nyilván akinek naponta ki kell vágnia egy erdőt az ne 20ezerért keresse a megoldás. Akinek évente fel kell darabolnia a tüzelőt és a maradék 362 napban áll a gép a garázs sarkában annak nem biztos, hogy jó befektetés megvenni egy minimálbérért a leggyengébb csúcsmárkagépet 1év garival

Pajer 2017.12.07. 11:50:15

@Skywatcher: Én mindig azt tanácsolom, cipőt a cipőboltban azaz láncfűrészt a láncfűrész gyártóktól. Nagyon jó a bosch, de én bosch-bol vésőgépet vennék

Pajer 2017.12.07. 11:51:42

@eßemfaßom meg áll: azért amivel dolgoznak az kopik, még nem találták fel az interaktív, sorlódásmentes gépet :)

Pajer 2017.12.07. 11:53:47

@gigabursch: Pont ezért kell olyan helyen vásárolni, ahol tudnak segíteni kiválasztani a megfeleő gépet, ez a nem várható el egy nagyáruháztol, ott csak arra tudnak válaszolni hol találod a polcon a "láncfűrészt"

Duplaxiii 2017.12.07. 11:55:43

Kérlek, tényleg fogalmazd már meg az - egyébként remek és tartalmas - írásaid ELEJÉN a célközönséget!
Mert most is a professzionális vonalat vizsgálod, és ott totál igaz, hogy az a drágább az olcsóbb!
De rengeteg más terület is van, nekem is volt a telken, de egy 30 centis elektromos B&D, és évente megreszeltem, háromévente láncot cseréltem és vágtam, aprítottam vele, irtottam a csalitost, szeleteltem a cserépkányhábavalót, az ismerősök ugyanilyen célra kölcsönkérték, és a mai napog működik.
Tehát a normál használathoz ezek közül kell ajánlani, míg a profi vonalhoz persze, hogy hazugság lenne ilyet ajánlani.
De ha nem tudom az írás irányát, felelegesen elolvasom, rengeteg új dolgot tudok meg, de én azért olvastam, hogy van-e cserealternatíva számomra és a hozzám hasonlóknak?
Az írás jó! Csak nem tudjuk, kinek szól, amikor látjuk az index címlapján.

eßemfaßom még áll 2017.12.07. 12:22:07

@PajerWorkshop: tehát az occókinai is elkopik meg a drágastíl is csak az egyiknek filléres a javítása a másiknak meg nemannyira

eßemfaßom még áll 2017.12.07. 12:28:07

@Duplaxiii: "Csak nem tudjuk, kinek szól, amikor látjuk az index címlapján. "

pedig eléggé egyértelmű, hobbikategóriás gépekről van benne szó és olyan dolgokat is megemlít, hogy a lánckenőt is vásárolni kell. Nyilvánvalóan nem a profiknak szól.

Skywatcher 2017.12.07. 14:11:25

@PajerWorkshop: Nemértem, a Bosch vésőgépgyár? Mérpont csak azt vennél náluk? :)
Gyárt az már mindent, mosógéptől kezdve az akkus fúróig. Háztartási gépből mondjuk már majdnem mindenünk bosch, mert bevált nekem. Legutóbb a hűtőt úgy vettem, hogy az árukereső szerinti legolcsóbb alatt 10%-al, + a Bosch visszaadott még 10%-ot, mert ilyen akciójuk volt.
Fűnyíróból pl B&D-em van, kb 8 éves lassan, és szezonban 1000 nm-t nyírok vele 2 hetente (2 órás móka). Még mindig bírja, bár fogalmam sincs, hogy a B&d milyen főprofilú cég. Nem tudsz ezeken kiigazodni.
Mondjuk amíg egy Susumita vagy Akira fedőnevü láncfűrész 18, a Bosch meg 25, addig én nem sajnálom azt a +7ezer ftot.

Pajer 2017.12.07. 14:42:21

@Skywatcher: jogos, nem volt jó a példa :) , szerintem nem fogsz csalódni a Bosch-ban

Pajer 2017.12.07. 14:44:16

@eßemfaßom még áll: nem az olcsó vagy drága, a kérdés, hanem mennyi idő alatt kopik el, ha elkopik akkor relative mindegyiké drága

Pajer 2017.12.07. 14:48:28

@Duplaxiii: Legközelebb megpróbálom egyértelműben, próbálom a legjobb tudásom szerint, még egy dolog amire oda kell figyelnem :)

gigabursch 2017.12.07. 15:00:03

@Skywatcher:
Annál olcsóbb (halkabb, kevésbé rezonálóbb) egy elektromos gép.

Aki egy 40-45 cm-s lemezű elektromos gépet vesz, az 35-40 cm átmérőig bármit el tud vágni komolyabb nehézség nélkül.

Skywatcher 2017.12.07. 15:03:56

@gigabursch: Én elektromosban gondolkodok eleve! Szerintem 25ért nem kapsz benzineset. Aszondod a 30 centi kevés? Mondjuk kb karvastagságú ág a max, amit vágni akarok.

Pajer 2017.12.07. 15:36:24

@Skywatcher: bőven elég mindenre egy ház körül, max 35 cm, de ne hosszabat. tarcsiba lehet, hogy ha néha kell

Szabványok 2017.12.07. 17:09:44

"Már hallom a "profi szakembereket, „Nekem már 3 éve megvan a gépem és hibátlan”, neki szerencséje volt, de egy gép vásárlás nem lehet olyan, mint a rulett, piros vagy fekete, vagy bejön vagy nem."
Én nem vagyok "profi. (Így, egy idézőjellel.)
Épp ezért én elfogadom, hogy lehet egy gép vásárlása lutri. Miért vegyek drága gépet, hogy biztos jó legyen? Megveszem az olcsót és vagy jó vagy nem. Ha bejött baromi boldog vagyok, hogy fél áron van láncfűrészem. Ha nem, akkor megállapítom, hogy azt kaptam, amiért fizettem.

Sok láncfűrészt használtam már, magamnak egy olcsót vettem. (<20000Ft.)
Elég szar. Nagyon lassan lehet haladni vele, nem egyszer ledobja a láncot. De eddig amit kellett megcsináltam vele. Kb. évente két-háromszor használom, arra tökéletesen megfelel, nem érdekes, hogy a diófa száraz ágait most 20 perc vagy harminc perc alatt vágom le.

Szabványok 2017.12.07. 17:14:34

Ja, még egy!
Én kizárólag elektromosban gondolkodtam. Az mindig elindul. A benzines fél év nem használat után vagy elindul vagy nem. Vagy van otthon benzin vagy nincs. Kifogy, venni kell, keverni kell, gyertyát beköpi, szívató, berántani, büdös, stb. A franc fog vele ennyit vacakolni! Az egyebek miatt úgy is van egy kerti hosszabbítóm, erdőbe meg nem megyek fát vágni.

Gery87 2017.12.07. 21:24:24

@PajerWorkshop:

A teljesítményt nem növeli, csak a fogyasztást és a károsanyagkibocsátást csökkenti....mivel a friss gáztöltet egy része ugyanúgy kimegy a szabadba az átöblítés során, csak ez nem benzin-levegő -olaj keverék, hanem levegő(-olaj keverék)....

A 4 felömlőt meg nem a Stihl találta ki:) Semmi innováció, újdonság nincs benne...

Pajer 2017.12.07. 21:34:32

@Gery87: Én nem is mondtam, hogy a Stihl találta ki, bár arra nem emlékszem, hogy a Husqvarna jött e ki előbb a X-torq vagy a Stihl, de lehet, hogy egy időben és lehet, hogy má. Szerintem az innováció az, ha egy új dolgot elkezdenek használni, mivel előtte nem ez volta a jellemző, így ha elkezdik használni akkor a logikám alapján az innovatív megoldás.

A teljesítmény növekedést pedig még németül is állítja a Stihl: "erhöht dadurch die Leistung"
forrás: www.stihl.de/STIHL-Produkte/Motors%C3%A4gen-und-Kettens%C3%A4gen/S%C3%A4gen-f%C3%BCr-den-Privatanwender/21326-110/MS-171.aspx

eßemfaßom még áll 2017.12.08. 10:22:54

@Szabványok: Mondjuk az se mindegy mire akarod használni. Gallyakat levágni jó a villanyos de ha éves tüzelőt kell felkuglizni akkor már nagyon kijön a gyengesége.

eßemfaßom még áll 2017.12.08. 10:33:26

@PajerWorkshop: Ez megint attól függ mennyit használod. Kerti gallyazásban a piacos kínai se kopik el soha. Tüzelőaprítás már megviselheti, mondjuk 3 szezont kibír egy 15ezres interspáros aztán kuka és vesz az ember egy újat (mert olcsóbb mint kicserélni a kopóalkatrészeket) és még egy új lapot-láncot is kap ami nemritkán oregon.

Negyedrész a stílbe az embernek nincs szíve beleönteni a kocsiból leengedett olajat a filléres kínaiba meg szívfájdalom nélkül, így 3 év alatt kb a lánckenőolajból bejön a gép ára.

Tudom, lánckenőnek fáradtolajat használni emberiesség elleni bűncselekmény.

gigabursch 2017.12.08. 12:49:13

@Skywatcher:
Én nem mondom, hogy kevés, én azt mondtam, hogy az átlagos nyenyerés (delejes) motorfűrészeknek hol van a teljesítőképesség határuk.

Pajer 2017.12.08. 14:08:39

@eßemfaßom még áll: Azért egyszer számold meg az "olcsó" gépen, hogy a láncon hány vágóél van ( még az oregonnál is), kevesebb, mint a normál láncokon, a gagyin két patentszem és egy vágóél, addig a normál láncon vágoél, patentszem, vágoél, stb.

Jethro03 2017.12.09. 14:16:27

@gigabursch: 35-40 cm átmérőjű fához inkább benzines fűrészt használnék mint elektromost.

eßemfaßom még áll 2017.12.10. 11:22:40

@PajerWorkshop: cserébe két lánc meg egy lap kerül annyiba mint egy occogép lappal lánccal.

Bélabá a sajátttüzelőaprító nem hülye, kimatekozza mi éri meg neki jobban.

eßemfaßom még áll 2017.12.10. 11:24:34

@Jethro03: Végülis az elektromos is elvágja, csak (nem)kicsit tovább tart neki.

Jethro03 2017.12.10. 12:46:07

@eßemfaßom még áll: Így van. Egy elektromos kb 2000 watt teljesítményű abból leadja kb a felét, az cirka 1.4- 1.5 lóerő. 35-40cm-es fához (ha nem fenyő vagy más puha fa) jobb egy kicsit erősebb gép 3-3.5 lóerő vagy az felett, haladósabb a munka. Azt kell nézni ki mire használja a gépet és az alapján dönteni mit vesz meg.

Gery87 2017.12.11. 14:55:56

@PajerWorkshop:

Én a négy felömlőről beszélek, az nem új dolog, lehet hogy fűrészben igen, de amúgy nem....az öblítő levegős rendszer az igen azt ők találták ki és ez innovatív, csak a szövegben nem arról van szó:

"A kis köbcentiből úgy tudtak ekkora teljesítményt kihozni, hogy a hagyományos szívótorkot és kipufogónyílást felcserélte egy négycsatornás technológia, azaz a gyújtás előtt a henger négy csatornán töltődik fel, tehát gyorsabban mint a hagyományos technológiáknál "

Ez nem a 2-mix, meg az X-Torq leírása:) Bár a Hq-nál már kifejtik jobban....elég szerencsétlen a szöveg na:D
Nem fogalmaz egyértelműen...

A teljesítmény növelés meg ilyen túlzó marketing duma, vagy egyszerűen a négy felömlőre gondolnak, az oké, csak akkor írják azt....lehet hogy magának a fűrésznek a teljesítménye valóban nőtt, de az max a négy felömlő miatt van, nem az öblítő lebegő miatt....

comblog 2017.12.12. 08:57:02

Azt nem értem ilyen kis teljesítmény esetén ami vagy ház körüli tűzifa vágásra jó (ott meg van áram) vagy gallyazásra jó (akkor meg ott lesz már 1 nagy benzines gép is, szóval kicsit többet kell tudni mint ami itt le van írva) miért nem az elektromos ajánlás dominál.

Szóval tök jó, hogy elérhető árban van minőség, de az elektromos ebben a kategóriában olcsóbb, egyszerűbb és nem gyengébb ha nem kell a mobilitás. Persze az elektromos hangjával nem lehet bosszantani a közeli szomszédokat.

eßemfaßom még áll 2017.12.12. 10:13:01

@comblog: tudnál linkelni a legszarabb benzinessel egyenértékű villanyosat?

comblog 2017.12.12. 10:56:31

@eßemfaßom még áll:

lancfuresz.arukereso.hu/f:makita,tipus-elektromos/

A 2 kW-os gép leadott teljesítménye kb. fedi az 1.6-1.8 LE kategóriát.

(Nekem egyébként Husqvarna 560 XP van, ami minden igényem fedi, döntéstől, galyazáson át a kuglizásig.)

eßemfaßom még áll 2017.12.12. 11:35:01

@comblog: mondjuk az 1.6-ost alulról esetleg

meg persze embere válogatja de engem az elektromos vísítása is zavar annyira mint a benzines röfögése. Más jellegű de zavaró zaj.

Nyilván ha az ember tudja, hogy garantáltan soha az életbe nem kell a konnektortól 5méternél messzebb vágnia akkor el lehet lenni a villanyossal is.

Pajer 2017.12.12. 21:29:08

@Gery87: Én most nem értelek, akkor ez az idézet minek a leírása, ha nem a 2 -mix motoré. Ha valamit állítasz légyszi fejtsd ki.
Ha nem az öblítő levegő miatt nő a teljesítmény, akkor ha időd engedi, egyszer kösd ki az öblítés pillangó szelepét és próbáld ki. Ha ugyan olyan erős akkor igazad van, mert ugye az alatta lévő karburátor test ugyan az mint a hagyományos motoré. Igaz az én kezem alatt csak TS410-ek (az 2-mix) és H760 (X-Torq), de ezek napi szinten 2-10 db, én ezekhez tudok viszonyítani, de az elvük ugyan az

Gery87 2017.12.12. 23:39:10

@PajerWorkshop:

Az van hogy szerencsétlenül fogalmaznak a szövegben:

"A kis köbcentiből úgy tudtak ekkora teljesítményt kihozni, hogy a hagyományos szívótorkot és kipufogónyílást felcserélte egy négycsatornás technológia, azaz a gyújtás előtt a henger négy csatornán töltődik fel, tehát gyorsabban mint a hagyományos technológiáknál . "

Ez konkrétan nem a 2-mix....csak annak a leírása hogy a 4 felömlő miatt jobb a töltási hatásfok ami IGAZ, de ez nem az öblítőlevegő leírása és nem attól nő a teljesítmény....

HA a "négycsatornás rendszer" alatt ŐK a 2-mixet is értik akkor értem a képet, de ez így nem ennek a leírása....

"Ha nem az öblítő levegő miatt nő a teljesítmény, akkor ha időd engedi, egyszer kösd ki az öblítés pillangó szelepét és próbáld ki"

HA megérted hogy ennek a technológiának a lényege és mit hogyan csinál, te is be fogod látni hogy ez nem egy teljesítménynövelő módszer, hanem egy károsanyag kibocsátás és fogyasztás csökkentő dolog....

Ha kikötöd (elzárva hagyod?) az öblítő levegő fojtószelepét, akkor megváltoztatod az áramlási viszonyokat a karterban, hát persze hogy szarabbul fog menni!
Ha meg konkrétan ki is szeded a szelepet, akkor meg orba-szájba levegőt fog szívni fojtás nélkül, persze hogy nem fog jó lenni....

Gery87 2017.12.12. 23:40:43

Betettek egy képet a 2-mixról, meg mellé egyet a 4 felömlőről....viszont csak a 4 felömlő előnyeit fejtette ki a szöveg!

Pajer 2017.12.14. 00:53:20

@Gery87: Kezdem úgy érezni magam mint egy régi mondás után :"nem akarod megérteni, hogy nem akarom megérteni"
Akkor vegyük végig:
1. Az adott szövegrészhez nem írtam oda, hogy 2-mix - nem értem miért vágod a fejemhez. Én meg vagyok győződve, hogy a 4 felömlő növeli a teljesítményt, volt simsonom és csináltuk házilag a "négyfelömlős" hegereket, ami önmagában is komoly teljesítmény növekedést idézett elő (kb 30 éve), most meg pont egy 1954-s DKW motorkerékpárt ami gyárilag négy felömlős.

2. A kép egy alulnézeti kép és egy metszeti kép , amin az áramlás látszik, mivel a henger része a második torok is , így kénytelen rákerülni a metszetre.

3. Azért csak a négy felömlő előnyeit fejtettem ki, mert itt azt tartottam fontosnak, a káros anyag kibocsájtásról kb két héttel ezelőtt írtam és nem akartam belekeverni

Nekem az egésszel az volt csak a célom, hogy eloszlassam azt a tévhitet, hogy a nagyáruházi szarok lényegesen olcsóbbak mint a márkás testvéreik, a fenéket csak fele annyiba kerülnek és néha használhatatlanok, másrészt egy adott karakter számba benne kell tartanom a történetet.

Az szerintem nem elítélendő "marketing szöveg",ha egy azonos köbcenti és hengerátmérő esetén a teljesítmény 12%-kal nő.

eßemfaßom még áll 2017.12.14. 09:29:04

@PajerWorkshop: "a fenéket csak fele annyiba kerülnek és néha használhatatlanok"

Egy 70ezresnek stílnek a 20ezres hiperes kínai nem felébe kerül hanem szinte negyedébe és nem 1,6 lovat kap az ember hanem 2,4-et.

Néha a stíl is használhatatlan, ezért van hozzá szerviz.

Ne értsd félre, nem azt mondom, hogy jobb a 20ezres kínai mint a 70ezres stíl, csak az egész nem teljesen fekete és fehér, nem lehet 1 biten ábrázolni a kérdést.

Pajer 2017.12.14. 21:31:28

@eßemfaßom még áll: a 70ezres Stihil az 52.000.- volt akcióban, és szintén aktuális akcióban Makitát kapsz 40.000.- ért. Nekem nem az bosszant, hogy valaki kínait vesz, hanem az, hogy a kínainak sokkal több haszna van a 20 ezres gépen mit a Stihlnek,Makitának vagy a Husqvarnaka a 70.000.- gépen, mert ők fejlesztenek és háttér szolgáltatást biztosítanak. Én is egy ilyen szervízbe dolgoztam ahol a képzést az egyik márka biztosította, és tucatjával hordták be ezeket a szarokat javítani, amit a napi betevő miatt be kellett vállalni, szerintem ha egyszer eljutnánk oda, hogy javíttasd meg ott ahol vetted akkor sokan meggondolnák a vásárlást.

Gery87 2017.12.15. 14:54:56

@PajerWorkshop:

A négycsatornás rendszer előnyének leírása rendben van, de ezt már én is leírtam, a négycsatornás kép is rendben van....a mellette lévő 2-mix kép viszont felesleges mivel nem arról van szó, ha odateszed akkor viszont érdemes írni arról is hogy tiszta legyen mi a hejkó....

A gond ezzel van:

"A Stihlhez hasonlóan ők is a négy csatorna, két torok megoldást választották a hengernél, amit X-Torq®-nak kereszteltek el"

Ez nem szerencsés, mivel az X-Torq sem csak annyi hogy négy csatorna van és kész....ennyit kritizáltam csak.
Nem mondtam hogy szar az egész...

zoliee81 2017.12.26. 19:59:30

Még valami eszembe jutott, így olvasgatva a hsz-et.
Az MS181 előtt, vettem a Faternak egy zsír új MTD GCS 46/40C-t.
Erre volt keret. Boltban, garival. Egy évben 2x3x vitte a szervízbe, mert a karburátorát nem lehetett normálisan beállítani. Szépen lejárt az 1 év gari, mikor visszavitte ismét, ezt a szemetet, a srác aki csinálgatta javasolta, hogy kukázzuk a karburátort, és a netről rendeljünk hozzá valamit, amivel talán elpöfög.

Ilyenkor, mikor ez eszembe jut, jó érzés a polcon tudni, a legalább 20 éves 034AV-m, amit használtan vettem úgy 10 éve, és a mai napig öröm vele dolgozni. Ha meg beszarik valami rajta, (egy kipufogó rozsdált szét, azt cseréltem) bemegyek Blág úrhoz, a XI. kerületben, oszt' minden van hozzá, polcról.

Nedzsef 2020.08.14. 16:10:57

@Névtelen betelefonáló: Sok esetben ez totál járható út és az olcsó gép sokkal tovább bírja egy jobb vágó szerkezettel.Egy Oregon 64 szemes 325.ös lap 3500ft és a rávaló lánc sem éri el a 4 ezrest.Az olcsó láncfűrészek pont azért verték ki sok esetben a "biztosítékot" mert bagatel áruk ellenére-működnek,ráadásul évekig.Ha valaki vesz egy rossz minőségű gépet és elromlik az nem nagyon izgat másokat-rosszabb esetben még kár örvendenek is. Na de ha veszel egy olcsó gépet tized annyiért mint a másik és nem romlik el akkor megszületnek azok az okoskodós narratívák" csak szerencse ha még pár vágás után is menni fog... ha elromlik ehhez aztán semmi alkatrész nem lesz... egész biztos,hogy baleset veszélyes..". stb...a háttérben mindig az irigység vagy a piárfogás gyanítható.
süti beállítások módosítása