A legjobb akkus sövényvágók
2019. február 22. írta: Pajer

A legjobb akkus sövényvágók

all-hedge-trimmers-770x472.jpg

Itt a téli időszámítás derekán lehet, hogy inkább a hómarókat kellene összehasonlítani, de érzésem szerint pillanatokon belül eljön a kerti munkák ideje. Azt az idő már bebizonyította, hogy az akkumulátoros kéziszerszámok piacán a legnagyobb fejlődést a fúrók bevezetése hozta, érzésem szerint a kertészeti gépek esetében ezt a technológiai ugrást a sövényvágók fogják megtenni. Opereviews tavaly elkészítette a az amerikai piacon kapható legjobb akkumulátoros típusok listáját, lesz köztük sok olyan amiről még a magyar piacon nem hallottunk, de jó képet mutat a pillanatnyi helyzetről.

Ki vannak versenyben?

13 típus lett megvizsgálva 12 gyártó részéről, mind a „professzionális”-nak mondott szegmenset képviselte, nem a nagyáruházi hobbi típusokat

DeWalt DCHT860X1,       ECHO CHT-58V,               EGO HT2400,      Greenworks Commercial GH 260,

Greenworks Elite HT-240-T,        Husqvarna 536LiHD60X,               Makita XHU04PT,

Milwaukee 2726-21HD,                Oregon HT250,                 RyobiRY40610A,               Snapper SXDHT82,

Stihl HSA 66,                      és a        Worx WG291.

 

Értékelés módja, pontozása

Maga a vizsgálat az OPE elve alapján történik, azaz objektív vélemények és megismételhető terhelések alapján. Az olyan szubjektív véleményeket mit az ergonómia és a kényelem a felhasználói körtől lett bekérve. A fentiek alapján jön létre egy maximum 100 pontos skála, ahol a legtöbb pontot elért versenyző a győztes.

Vágás teszt

2_9.jpg

54 különböző fa dűbelt használtak, négy különböző méretben, a sövény szimulálásához. A csapok más -más fajtájúak és méretűek voltak a sövény szimulálása érdekében Mindegyik sövénynyíró három vágást végzett a dűbeleken, és az időt rögzítették..

A legjobb időt az EGO, GreenWoorks és a Stihl érte el

3_6.jpg

 

A biztonság kedvéért, mindegyik gép sövényen is ki lett próbálva szakemberek által, akik véleményükkel alátámasztották a kialakult „gyorsasági” sorrendet.

Vágáskapacitás:

5_5.jpg

A bevont szakik véleménye egybehangzó volt, hogy a gyorsabb gépek szinte beszippantották az ágakat, addig a lassabbaknak jobban meg kellet ezekkel küzdeni. Ez a kések távolságából adódik, mert a legtöbb gép esetében ez közel 20 mm addig a Worx, a Makita és a Greenworks GH 260 esetében ez csak ~15 mm

 

Akkumulátor élettartam

6_3.jpg

Ez az egyik legnehezebben demonstrálható adat. Azért azzal szerintem mindenki tisztában van, hogy egy 12V aksi kevésbé bírja mint egy 48V-os, vagy egy 2Ah-s mint egy 5Ah-s. De azt is figyelembe kell venni, hogy az ügyfeleket nagyon nem érdekli a fizika, őket az érdekli, hogy mennyibe kerül és ha bekapcsolja és meddig működik.

7_1.jpg

A legtovább a Stihl és a Milwaukee bírta, a 18 V-os akkumulátorok közül az utóbbi volt az egyetlen, ami a 3 órát meghaladó futásteljesítménnyel büszkélkedhetett a maga 9Ah-s aksijával. Azért az megdöbbentő, hogy a STIHL HSA 66 4 óra 48 perc után kezdett belassulni, igaz ez a gép egy 36 V-os akkuval volt szerelve.

 

 

A gépek tömege.

8_4.jpg

Egy dologról biztos nem vitatkozunk az az , hogy az egyik legfontosabb kényelmi kérdés a karunkra ható gravitációs erő, azaz a gép tömege. és ez az egyik legegyszerűbb összehasonlítási pont is. Az ne tévesszen meg senkit, hogy Amerikába nem Kg-ot használnak hanem Pound-ot, de az arányokat jól mutatja a táblázat.

9_2.jpg

Kiegyensúlyozottság

10_1.jpg

Azért az se mindegy, hogy ez a tömeg hol és hogy helyezkedik el, mert egy könnyű de rossz súlypontú gépel lehet, hogy nehezebb dolgozni, mint egy nehéz de jól tervezettel.

Ennek az eldöntése a mérőeszköz mellet a tesztben résztvevő szakemberek véleményére lett bízva, így kialakult sorrend alapján a legjobba „súlyponttuak” a EGO HT2400, a Husqvarna 536LiHD60X és a Makita XHU04PT voltak,

Egyéb értékelési szempontok.

11_2.jpg

A teszt során vizsgálták, hogy milyen egyéb funkciója van, vagy lehet kiegészíteni a masinákat, de valljuk be őszintén ebbe a szegmensbe nincsenek nagy elvárások. Kényelmi szempont, hogy a markolat forgatható (Greenworks, Husqvarna, Makita és a Snapper).

Kényelmi szempont még a biztonsági kapcsoló elhelyezkedésé, mennyire kezelhető vagy menyire van bénán kialakítva.

Nagyon fontos tényező a kidolgozás minősége, ebbe a kategóriába messze ez a hármas viszi a prímet Husqvarna 536LiHD60X, az ECHO CHT-58V és az STIHL HSA 66

Ár-érték:

Hazánkban ez az egyik legkényesebb kérdés és ez minden gyártónál más és más logika alapján is van publikálva. Van olyan aki a komplett gép,akku,+töltő árat adja meg de van olyan aki csak az üres gépét, azaz akkumulátor és töltő nélkül.

Az alábbi listából a EGO HT2400 a legolcsóbb, ez európai piacon kb. 150 euró a komplett gép ára a 2.5Ah 56 voltos akkumulátorral és töltővel. A dollárba közölt árak senkit ne tévesszenek meg, ez is inkább csak az arányokat mutatja, mert a STIHL HSA66 a tesztben szereplő 300-s akkuvak és gyorstöltővel 190.000.- Ft ba kerül Magyarországon szembe az amerikai 120.000.- Ft os árral

 

 

 

A végső sorrend

 12_1.jpg

A fenti gépek közül hazánkban tudomásom szerint a STIHL, Milwokee, Husqvarna, DeWALT, Makita és az Oregon kapható.

Oregon HT250 - 71 pont

 

Oregon 40V sövényvágó_2

Oregon 40V sövénynyíró

Az Oregon HT250 középszerű volt, és nem volt olyan igazi  a tesztelés során. Nem szenvedett a hátrányt, de nehéz volt néha vele vágni. A pengék geometriája nem igazán volt megfelelő ebben a 40 voltos egységben.  Akku szint jelzéssel el van látva, és egy jól használható sebességszabályozóval is rendelkezik.

Előnyök

  • Jó futásidő - 2:07:47
  • Karbantartható hajtómű és pengék
  • kis súly

Hátrányok

  • Vágás minősége
  • Középszerű kivitelezés

Makita XHU04PT - 75 pont

 

Makita sövényvágók függőlegesA Makita egy megbízható, profi gyártó, amely több száz különböző eszközt gyárt a szakember számára. A Makita sövényvágó két 18 voltos 5.0Ah-os akkumulátort használ. A Makita futási ideje alig több mint egy óra volt. Nem sikerült jól teljesítenie a dűbel-tesztet, az utolsók között végzett 45,9 másodperccel.

A Makita sövényvágónak van egy forgó fogantyúja, amellyel a vágás fölfelé és oldalra sokkal kényelmesebb. A penge kialakítása azonban nem teszi lehetővé, hogy a nagyobb ágak a vágási területbe kerüljenek. A Makita-nak a legrövidebb vágófogai voltak a tesztben, de a leghosszabb kialakításban. A Makita sövényvágója igazán szenvedett az az összes tesztben.

Előnyök

  • Forgó fogantyú
  • Kényelmes használni
  • Jó építési minőség

Hátrányok

  • Mindig hátul végzett a tesztek során
  • 3. a futásidőben - 1:16:13
  • A penge kialakítása meggátolja a nagyobb ágak vágását

DeWalt DCHT860X1 - 77 pont

 

DeWalt vezeték nélküli sövénynyíróA DeWalt  40 voltos platformja egy olyan akkumulátor, amely kifejezetten az OPE világ számára készült. Ez a DeWalt meglehetősen jól vágott, de markolat nehéz,elég fárasztó vele dolgozni. A futásidő tisztességes meghaladta a két órát

A DeWalton nincs forgó fogantyú. A fényes oldalon, a 40V-os akkumulátorral és a töltővel tiszteletre méltó 249 dollár áron számít.

Előnyök

  • Ár 
  • Futásidő 02:16:16
  • Vágás minősége

Hátrányok

  • Nehéz
  • rossz súlypont

 

 

Husqvarna 536LiHD60X - 78 pont

 

Husqvarna 36V sövényvágó_1A Husqvarna sövénynyíró egy másik olyan gép amin érezhető, hogy profik gyártják. Ára az egyik legmagasabb

A gyártás, összeszerelés minősége határozottan jó, sajnos a futási ideje csak  01:26:17 volt.

 A forgó markolat segített az ergonómia terén.

Előnyök

  • Építési minőség
  • Szervizháttér
  • Megfelelő futásidő
  • Jó vágási minőség
  • Jó ergonómia

Hátrányok

  • Drága
  • Teszteken a középmezőny végén szerepelt

Milwaukee 2726 - 81 pont - 3. hely 

 

Milwaukee M18 vezeték nélküli sövényvágóA Milwaukee 2726 sövénynyíró része az M18 FUEL platformnak, ami azt jelenti, hogy van egy kefe nélküli motor és egy 18 voltos lítium-ion akkumulátor. Ez a készlet tartalmazza a nagy igénybevételre alkalmas  9.0Ah M18 akkumulátort is. Az akkumulátor és a kefe nélküli motor együttesen lehetővé tette, hogy a Milwaukee a futásideje 3 óra 

A vágás minősége nagyon jó volt, az ergonómia és az egyensúly meglepően jó  A Milwaukee  pengéje  elég hosszúnak tűnik, az akkumulátor hátul van, de a sövényvágó elég kiegyensúlyozott és könnyen manőverezhető.   Ha olyan kertész vagy, akinek Milwaukee-eszközei is vannak, ez lehet egy jó megoldás.

Előnyök

  • 2. hely a futásidőben - 2:49:54
  • Jó építési minőség
  • Jó egyensúly
  • Jó vágási minőség

Hátrányok

  • A szervizháttere nem igazán biztosított

STIHL HSA 66 - 87 pont - 1. hely

 

STIHL sövényvágó függőlegesA  legjobb  akkumlátoros sövénynyíró teszt győztese… STIHL HSA 66. Szó szerint a futásidő próba, amely majdnem öt órán át tartott. Egy sövényvágó vadállatnak kell lennie annak akinek több vágási időre van szüksége egy nap alatt. Továbbá, az STIHL pengék ékialakítása nagyon jól működik.

A legtöbb Stihl termékhez hasonlóan az építés minősége is csúcsminőségű, bár nagy része műanyag. A pengék hajtóműve karbantartható, és az ergonómia is a legmagasabb színvonalú. Alacsony tömegű, azaz nagyon könnyű, figyelembe véve a jellemzőket és a minőséget. .

Előnyök

  • Nagy vágási minőség
  • Legjobb futásidő - 4:48:45
  • 3. a dübel tesztben is - 23,1 másodperc
  • Országos szervízhálozat

Hátrányok

  • Drága - 190.000.- Ft

 

Azért óvatosan a hirtelen eBay megrendelésekkel, mert ami elromolhat az el is szokott és hiába olcsó (és jó) a RYBI vagy WORX ha a legkisebb alkatrészért is legközelebb Nagy-Britanniába kell utaznunk.

 

Ha van gépe és nem értékelt még, akkor rajta és éljen a barkács!

 

Csatlakozz a  TotalTool Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Klasszikust idézve (Mérnökiszem Blog.) "A helyesírásom rossz, tudom. Ezt kár megírni, 27 éve hallgatom. Ha eltűnnek a hibák akkor feltörték a profilom.

foto: Tim Jonson - Opereviews

A bejegyzés trackback címe:

https://totaltool.blog.hu/api/trackback/id/tr2114640186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bálint_H 2019.08.06. 14:15:45

Nagyon szuper ez a cikk. Alapos és jól megismerhetők a termékek. Azonban én arra lennék kíváncsi, hogy ezek közül szerinted melyik a legjobb?
7profitools.hu/hu/termekek/kereses?search-text=+s%C3%B6v%C3%A9nyv%C3%A1g%C3%B3&search-category=
süti beállítások módosítása