Tavaszi gépakció kis kátéja 1. rész
2018. április 03. írta: Pajer

Tavaszi gépakció kis kátéja 1. rész

front1.jpg

A tavasz első szellőjével már évtizedek óta megérkezik a kerti gépek nagy akciója is.  Megpróbálom összehasonlítani a hazai piac legjelentősebb forgalmazóinak ajánlatait. A nagyáruházakban forgalmazott termékekkel nem foglakozom, meghagyom azoknak, akik szeretnek beüzemelés nélküli gépeket vásárolni.

Ezek az akciós hetek (és az őszi )az egyik legfontosabb időszaka a kereskedőknek,  az  éves gépforgalom közel 70% -a  ezekre az akciós hetekre koncentrálódik.

forgalom.jpg

A fenti példa a volt munkahelyem (egy Stihl kereskedés) éves forgalmának eloszlási átlaga 2013 és 2016 között

 

A kedvencemmel kezdeném, a Robot fűnyíróval. Emlékeim szerint pár éve jelent meg a piacon a  Husqvarna  termékkínálatában és ezt követően a Viking (Stihl)-nél is ez a kertben érzékelő kábelekkel lehatárolt, magát automatikusan dokkolóban feltöltő, kb 60x60 cm mérető, de vágási szélessége a 20 cm alig meghaladó kis UFO szerű szerkezet.

h320-0055-tab.png

 

Mára már több cég is kísérletezik vele, de számottevő forgalmat hazánkban  a  Husqvarna/Stihl mellett talán az Oregon és a Honda tud produkálni.

Nézzük a piacvezetők árait , illetve árát, mert míg a Stihl csak egy, a legerősebb gépét forgalmazza itthon, addig a Husqvarna  mind a 7 gépével jelen van, a legkisebb 400.000Ft-tól a már legmenőbb GPS –es rendszerrel ellátott 1.100.000Ft –ig.

A Viking MI 632PC gépe méreti adottságaiban a Husqvarna  430X vetélytársa, de mivel az utóbbi már GPS vezérlésű, így tudásszintje a 420-szal vetekszik.

robot.jpg

 Itt most azért keveredik a Viking és a Stihl, mert mint az már egy régebbi cikkben jeleztük (itt) , hogy szép lassan, de legkésőbb 2019-től a a STIHL-csoport a kerti gépeket előállító VIKING gyár teljes szortimentjét STIHL márkanév alatt értékesíti.

rma_410_c_gallery_1_rdax_90.jpg

 A hagyományos fűnyírók területén már jóval kiegyensúlyozottabb a verseny, itt már a Makita is próbál helyet találni magának, ha csak egy sima tolós (nem önjárós) közel 40 cm-es vágószélességű gépet keresünk, akkor az árak így oszlanak el.

e_funyiro.jpg

 

 

Benzines gépek esetében a nagy termék kavalkádból én egy 45 cm vágószélességű, közel 50 L fűgyűjtővel rendelkező, önjáró gépet választanék magamnak (szerintem ez a legideálisabb méret), akkor ezekkel az árakkal találkozom.

 46_cm.jpg

Abban az esetben, ha a fenti árak sokkolnának és megelégednék egy egyszerűbb kivitelűvel, és lemondanék az önjáróról, akkor kedvező áron egy lényegesen nagyobb vágószélességű gépet is kaphatok.

53cm.jpg

Képtalálat a következőre: „plm4627n makita” Képtalálat a következőre: „plm4627n makita”

 

 

Kiemelném a Makita termékét, amit pár mozdulattal oldalkidobóssá lehet alakítani, esetleges nagyobb területek nyírása esetén. Természetesen minden cégnél megtalálható a hiper-szuper és csili –vili szomszédbosszantó is, bár ezek ára azért elég borsos.

 szomszed.jpg

Tréfát félretéve ezek azok a gépek amik egy kertfenntartó cégnél az igazi társat jelenti a munkában. Az összehasonlításban egy kis különbség adódik, mert a Husqvarna és a Stihl önjáró sebességváltója automata, a Makita ezzel szemben,egy 3 sebességes kézi állításúval szerelt.

 

Az utóbbi évtizedek nagy sláger termékei a damilos szegélynyírók és a fűkaszák. A lakossági kategóriáknál már nincs értelme a kínai szarokkal foglakozni, mert  a nagycégek is nyomott áron próbálják ezeket a gépeket kínálni, és nem elhanyagolhatóan ők a szervizhátteret is biztosítják.

Kezdjük a szegélynyírókkal, aminek a nevében is benne van a felhasználhatósága,vagyis ezekkel  a gépekkel a szegélyeket és a nyírás utáni kisebb igazításokat végezhetjük el, és nem a balatoni telek lenyírását jelenti .

Hajlított száras kivitelek esetében.

szeg.jpg

 Robosztusabbnak kinéző, már szöghajtással és keresztfogantyúval  ellátott , de még mindig szegélyvágók.

Képtalálat a következőre: „stihl fs 55”

egyenes.jpg

 Aki hosszabb távra gondolkodik és tényleg szeretne egy normális gépet vásárolni a balatoni (vagy bármilyen) telkére , már találhat megfelelő árú gépet. A Makita érdekessége ebben a gépcsaládban, hogy 4 ütemű gépeket forgalmaz, azaz mentesít minket a benzin – olaj keverés problémájától.

kis_kaszak.jpg

 

Ne feledkezzünk el azokról sem ,akik szeretnek  biztosra menni és magán célra is profi , ipari gépet vásárolnak, ebben a kategóriában az árak már egy kicsit borsosabbak.

kis_kaszak_1.jpg

 

A kertgondozás fontos része a fák ápolása, tehát a láncfűrészek sem kihagyható termékek ebből a felsorolásból. Egy régebbi cikkünkben magát a műszaki összehasonlítást már elvégeztük, most jöjjenek az árak, először az elektromos gépek piacán:

Képtalálat a következőre: „mse 170 c-bq”

lancfuresz.jpg

 

Az „olcsónak” nevezett benzines belépő szegmensek esetében:

Itt meg kell jegyezni, hogy a legtöbb kényelmi extrát a Makita tartalmazza, a többiekkel azonos minőség mellett.

Azért a hobbi gépek esetében is már vannak hosszabb távra tervezett gépek, nem sokkal magasabb áron.

lancfuresz_benzines.jpg

 

Az is talál magának megfelelő gépet aki  a „félprofi” vagy más néven „farmer” típusra vágyik és még néha ki is dönt egy-két fát. (H545, stihl MS271, vagy a  Makita EA5000)

Képtalálat a következőre: „husqvarna 546”

A másik kedvencem a magasságvágó, azaz egy rúdra szerelt láncfűrész, amivel sok esetben elkerüljük a láncfűrésszel létrára mászás élményét. Persze itt is van többfajta gép, különböző méretekben,  most is csak  a szerintem leghasználhatóbbat emelném ki

magasagvago.jpg

Képtalálat a következőre: „husqvarna 525pt5s”

Összefoglalva a „Tavaszi Akciós” szemezgetésünk első részét,  az árak meghatározásának főszereplője a Husqvarna , jó minőséget biztosít , nagyon jó áron, ehhez képest a Stihl a kicsit jobbat, kicsit drágábban szemléletet vallja. A  Makita  szintén egy nagyon jó minőséget biztosítva,  az akciós időszakra jellemző nyomott árral próbál helyet találni magának,  évtizedek óta a két nagy vetélytárs által meghatározott piacon.

Ha van gépe és nem értékelt még, akkor rajta és éljen a barkács.

Csatlakozz a TotalTool Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

gi.png

A Gépítélet fejlesztéséhez segítséget nyújt (adatot szolgáltat):

Bosch, Makta, Hilti, Honda, Stihl, Husqvarna, Atlascopco, MBW, Bomag

Kérésünket elküldtük az összes hazai forgalmazónak, az AEG-től a Wacker-ig, hogy az elmúlt 15 év típuslistája legyen nyilvános a Gépítéletben, de eddig csak a fenti cégek tartották fontosnak, hogy segítsék a véleményetek megnyilvánulását.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://totaltool.blog.hu/api/trackback/id/tr2413801494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása