Az okosszerszámok köztünk vannak...
2017. november 24. írta: TotalTool

Az okosszerszámok köztünk vannak...

...és az van rájuk írva, hogy Milwaukee. Esetleg az, hogy Hilti vagy  Dewalt, de azok még csak kicsit okosak.A netszerszám.blog segítségével fussuk körbe a témát.

Bluetooth, Wifi, Cloud, RFID - egyikről se mondhatni, hogy bleeeding edge technológia. És mégis, csak két évvel ezelőtt rukkolt elő az első szerszámgyártó (a Milwaukee) egy olyan koncepcióval, ami igazi változást hozhat az utóbbi éveket uraló "nagyobb teljesítmény, erősebb akkumulátor" fejlesztési mókuskerékben.

Ez a koncepció pedig annyira előremutató volt, hogy a konkurrensek közül a leggyorsabban reagáló Dewalt is csak mostanában kezdi felvenni a tempót, a többi gyártó pedig bejelentéseket tesz arról, hogy majd bejelentenek valamit.

milwaukee-mobil.jpg

Milwaukee One-Key

 2015. július 30-án mutatta be a Milwaukee a One-Key feature-t.

A rendszer a következő képpen épül fel: a One-Key funkcióval rendelkező szerszám Bluetooth kapcsolaton keresztül összeköttetésbe lép a felhasználó okostelefonjára telepített alkalmazással, és kétirányú kommunikációt folytatnak. Az eszköz tud információkat küldeni magáról, a telefon ezeket fel tudja dolgozni, és utasításokat tud visszaküldeni az eszköznek. És igen, akár több eszközt is összeköthetünk a telefonunkkal, úgyhogy aki egy telefonjába mélyedő építésvezetőt lát épp maga előtt, az jó helyen kapisgál.

Erre a szerszám-telefon regisztrált kapcsolatra épül rá még egy szint, amikor a telefon az internetes kapcsolatán keresztül (wifi vagy mobil adatforgalom) a One-Key applikációval online, bárhonnan elérhető felületen tárolja a hozzá tartozó eszközök adatait. 

 

 

Akinek ez új, annak érdemes először elgondolkodnia, hogy mire használna egy ilyen infrastruktúrát.

A Milwaukee például a következő három szolgáltatást építette be a One-Key csomagba:

1. Szerszámok beállítása

Első pillantásra, mezei felhasználóként, valószínűleg ez a legizgalmasabb.

A One-Key applikáció segítségével a telefonról módosíthatjuk a szerszám paramétereit. Például egy csúszkát odébb húzunk a telefonon, amivel átállítjuk a fúrógép nyomatékát vagy sebességét. Készíthetünk előre beállított profilokat (mondjuk egyet facsavarozáshoz, egyet falfúráshoz, egyet betonfúráshoz; összesen 4 slottal gazdálkodhatunk), amiket rátölthetünk a fúrógépre, majd egy gombnyomással választhatunk a programok közül. És természetesen egy kattintással a gyári beállításokat is visszatölthetjük.

2. Készlet kezelés

Amikor a beállításnál összekötöttük a telefont a szerszámmal, a telefon eltárolta a szerszám adatait - típus, sorozatszám, kategória, stb.

És ha már van egy adatbázisunk, amiben elkezdtük gyűjteni a One-Key szerszámokat, akkor felmerül az ötlet, hogy tároljuk minden szerszámunk adatait egy helyen. Az automatikusan beolvasott Milwaukee-k mellett nem One-Key kompatibilis eszközöket is felvihetünk az adatbázisba, akár más gyártók termékeit is. Akár tömegesen is, excelből.

Tárolhatjuk a vásárlás dátumát, a számlát, a szerszám lokációját (melyik építkezésen, melyik raktárban van, stb.), státuszát (kiadva valakinek, szervizre vár, stb.), a szerszám katalógusképét vagy fényképét, de beállíthatunk például szerviz-időpontokat is, amikre megfelelő időben figyelmeztet minket az applikáció. Ezeket az adatokat pedig online, számítógépről vagy notebookról is elérhetjük.

De ebbe a kategóriába tartozik a lopás- vagy elvesztés elleni védelem is.

Ha nincs meg egy eszköz, akkor visszakereshetjük, hogy utoljára hol látta őt a telefonunk applikációja (térképen mutatva, a telefon GPS-adatai alapjá). Ha ennyi információ se volt elég, továbbra sincs meg, akkor beállíthatjuk az eszközt lopottnak, így amikor legközelebb csatlakoztatni akarják azt a gépet egy másik One-Key applikációhoz, akkor az kikapcsolt állapotba kerül, használhatlanná válik (sorozatszám alapján, a Milwaukee központi adatbázisából szedett adatokkal). De a szerszám az aktuális tartózkodási helyét is meg tudja üzenni, amint kapcsolatba kerül egy One-Key applikációs telefonnal. Akár lemerült akkumulátorral is.

 Érdemes végignézni az animációt.

Jól hagzik? Annyira, hogy erre a funkcióra külön kütyüt is terveztek, a Tick-et. Egy tetszőleges tárgyhoz (betonkeverő, létra, szerszámláda, szivattyúra, stb). tetszőleges módon (ragasztva, csavarozva, szegecselve, gyorskötözve, stb.) rögzítve megkapjuk a nyomkövetési funkcionalitást. A Tick por-, ütés- és cseppálló, 9V-os elemmel működik, és ugyanúgy beköszön a gazdájának, ha lát egy One-Key applikációt, mint a One-Key fúró.

3. Jelentések

 A szerszámok eddig is tárolták a használatukra jellemző értékeket: üzemóra, beállítások, használat helye és ideje, stb. Mostantól viszont már nem csak a szervizek, hanem a One-Key platform révén már a felhasználók számára is elérhetőek lesznek ezek az információk. Ez pedig egyrészt kontrollt ad a kiadott szerszámok felett, másrészt megkönnyíti a szervizek időszerűségének tervezését.

További érdekességek a One-Key-ről

  • az M18 Fuel sorozat kapta meg a techológiát (ez a Milwaukee 18V-os termékcsaládja)
  • a Bluetooth kapcsolat hatóvávolsága kb. 30m
  • a One-Key applikáció elérhető iPhone-ra és Androidos telefonokra is; tabletekhez nincs külön verzió, vagy a telefonos applikációt lehet haszálni, vagy a webes felületet nézni bögészőből
  • a One-Key applikáció ingyenes, nem kell fizetni az adatok online tárolásáért, a nyomkövetésért, a távoli letiltásért
  • a készülékekbe a Bluetooth kapcsolaton kívül RFID chipeket is építettek - jelenleg nincs funkciójuk, de egy későbbi frissítésnél esetleg lehet, így biztosítják, hogy visszamenőlegese is kompatibilisek legyenek a One-Key eszközök
  • a rendszert folyamatosan fejlesztik, jelenleg a v3 verziónál tart
  • a 2015-ös bejelentés előtt Toolguyd megkérdezte az olvasóit, hogy mit gondolnak, mit fog a Milwauee piacra dobni a Digital Jobsite beharangozóra

Hol tartanak a többiek?

Ahogy az elején írtam, nagyjából sehol. A Milwaukee-éhoz hasonló széleskörű megoldást legalábbis senki nem nyújt, a részsikerekről is elég gyorsan be tudunk beszámolni.

Ahogy elspoilereztem, a Dewalt már halad a programmal, ami náluk a Tool Connect nevet kapta.  Valójában már 2015-ben bemutatták a technikát, de csak most kerülnek forgalomba az első termékek, ebből is látszik, hogy mennyi az átfutási ideje egy ilyen fejlesztésnek.

img_0288.jpg

A Tool Connect legfontosabb tulajdonságai:

  • a koncepció hasonló a One-Key-hez, a szerszámok Bluetooth kapcsolaton keresztül csatlakoznak az okostelefonos alkmalazáshoz, amin keresztül beállítani, vezérelni, nyomon követni lehet az eszközöket
  • az első körben a szerszámok akkumulátorába került a Tool Connect csatoló; igen, a lopásgátló funkció is 
  • második körben egy fix, nem eltávolítható bővítőelem tartalmazza már a megfelelő elektronikát, a szerszám és az akku közé kerül, pár centi vastagságú csak; elemet is tartalmaz, így akku nélkül is működik majd a nyomkövetés
  • a Tool Connecttel finomhangolhatjuk, konfigurálhatjuk a szerszámokat (fordulatszám, nyomaték, LED, stb.), leltárt vezethetünk róluk, a lopásvédelmi funkciót is megkapják (olyat is beállíthatunk, hogy ha a szerszám elhagyja a gazda okostelefonjának a Bluetooth hatótávját, akkor kikapcsol)
  • a Tool Connect is rögzíti a működési adatokat, mint például üzemidő, hőmérséklet, akku és elem feltöltöttség, hányszor nyomták meg az indítógombot, stb.
  • a Dewalt is kínál külön rögzíthető nyomkövetőt, náluk ez a "Tag" nevet kapta 
  • a Dewalt a 20V-os termékcsaládot választotta ki a Tool Connect bevezetésére

 Lopásgátlók, nyomkövetők

A One-Key és a Tool Connect szolgáltatásában ez a funkció csak egy a sokból. Más gyártók kínáltak már korábban is nyomkövető eszközöket, leginkább a Tickhez és a Taghez hasonlókat. Ilyen a Bosch TrackTag eszköze, vagy a Hilti On!Track ez utóbbi költsége ezer dollárokban mérhető évente, cserébe viszont készletkezelést és RFID technológiát nyújt.

hilti_ontrack.jpg

Összegzés

A Milwaukee hatalmas előnnyel rendelkezik az okostelefon-szerszám ökoszisztémában, de a felhasználók számára jó hír, hogy a Dewalt lassan pályára lép, a verseny pedig mindenki számára csak jót hozhat.

Örvendetes még az is, hogy a Milwaukee bevállalta az ingyenes felhőszolgáltatást, mivel az új belépőknek nincs sok esélye most már egy fizetős szolgáltatást felfuttatni.

A techniológia jelenleg inkább a professzionális felhasználók számára elérhető (bőven 100.000 forint körül kezdődnek a One-Key 18V gépek, és  a Dewalt 20V-osai sem olcsóbbak), de jó esély van rá, hogy a szerszámok konfigurálhatóságát előbb-utóbb elérhetővé teszik az alacsonyabb árkategóriákban is.

A lopásvédelem kiterjesztése az olcsóbb szerszámokra szintén nagy előrelépés lehetne, egyrészt felhasználói szempontból, másrészt minden egyes telepített One-Key applikáció egyre sűrűbbé szövi az ellenőrzés hálóját. És ez bizony szintén a Milwaukee malmára hajtja a vizet, akinek ez a funkció szempont a vásárlásnál, az nyilván a legelterjedtebb rendszerhez akar majd csatlakozni.

forrás: netszerszam.blog.hu

Ha más a véleményed, akkor Gépitéletre fel, éljen a barkács.

A most futó nyereményjáték pontos feltételeit a facebook oldalunkon megtaláljátok.

 

gi.png

A bejegyzés trackback címe:

https://totaltool.blog.hu/api/trackback/id/tr1413360427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása