Néha a svédek precízebbek a németeknél
2017. november 21. írta: Pajer

Néha a svédek precízebbek a németeknél

AtlasCopco Cobra Pro i vs. Wacker BH65

1_5.jpg

Egyszer már nekifutottam a  két klasszikus vésőgép összehasonlításának, de végül egy egész cikk lett abból, hogy a Wacker miképp tudja ugyanazt a technikát kb. 80 éve úgy eladni, mintha az lenne az elmúlt idők nagy fejlesztése. Most nézzük a nagy vetélytárs, azaz az AtlasCopco Cobra viszonylatában, hiszen elképzelhető, hogy a Wacker már évtizedekkel ezelőtt megtalálta a Grált.

 

2_6.jpg

Először is a száraz tények a gép minőségét meghatározó hét műszaki adat.

                                                                   Wacker BH65                  AtlasCopco Cobra Pro i

Tömeg                                                                26 kg                                     25 Kg

Motor típusa                                                    80 ccm kétütemű            90 ccm kétütemű

A gép hossza                                                    848 mm                               927 mm

3 tengelyen mért vibráció                                     4,5 m/s2                            3,8 m/s2

 (ISO 20643 szerint) 

Hangerőszint Lw                                                 109 Db                                 109 Db

(ISO 3744 szerint )

Fogyasztás                                                         0,9   l/óra                             0,8 l/óra

Ütési energia                                                         65J*                                      60J

(1440 bpm mellett)

 

 *ennek az adatnak a hitelességét nem látom alátámasztva.

Az elv pofon egyszerű, adott egy kétütemű motor ( ami magasabb fordulatszámon adja le a teljesítményét, mint a négyütemű társa), ami egy áttételen keresztül meghajt egy pneumatikus ütő szerkezetet. A fenti elv kivitelezésénél azért vannak már különbségek. pionjar_clone_rock_gasoline_drill_breaker.jpg A Wacker „ fejlesztési” történetét szerintem már az előző cikkemben pontosan levezettem, most egy kicsit térjünk ki a Cobra-ra. A nagy előd a Pionjar 120 – volt, azzal a zseniális megoldással, hogy maga a motor-henger volt egyben az ütődugattyú hengere is, a gyertya és így a robbanó tér a henger közepénél helyezkedett el, és az üzemanyag berobbanása működtette az ütődugattyút. A szerszám és az ütőrész kenését is a keverékben lévő olaj biztosította.  A keverés aránya duplája volt mint a Trabanté, azaz 1:12 (ásványi olaj esetén). Ebből ki lehet következtetni, hogy nem a jó emissziójáról híres gépről beszélünk, de le a kalappal az ötletgazda előtt. p118.pngA másik gond az volt még, hogy nem igazán felelt meg vibráció tekintetében sem az újkori követelményeknek. 1997-ben áttértek az elveiben napjainkig azonos Cobra gyártására, azaz már fogaskerék áttételen keresztül hajtották meg az ütőrészt, megőrizték a szerszám és az ütőrész olajos kenését.

 

Egy kicsit ragadjunk le az ütés, energia adatoknál, hiszen ez az egyik legfontosabb értéke a gépnek (hiszen vésőgép). Először tisztázzuk az alapfogalmakat.

Az ütés gyakorisága:

Megmutatja, hogy az adott szerszám egy percen belül hányszor érintkezik a megmunkálandó felülettel. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a gép megfelelő forgatónyomatékkal rendelkezzen az esetenként igen jelentős súrlódónyomaték leküzdésekor.

 

Ütésenergia:

Az ütésre eső energia megmutatja, hogy mekkora impulzuserővel sújt a szerszám a megmunkálandó felületre.

 

Fontos megjegyeznünk, hogy a különböző gyártók nem azonos helyen mérik az ütésenergiát.

A Cobra az ütésenergiát a szerszám és a megmunkálandó felület találkozásánál méri, míg a Wacker a verőszár és a szerszámvég találkozásánál. (Nem veszik figyelembe tehát a megmozdítandó szerszám tömegét, ami azért jelentős)

5_1.jpg

A két gép lecsupaszítva, a sárgamatricás a Cobra.

Itt jön a képbe, az amit végkép nem értek, milyen mérési elv támasztja alá azt, ha elfogadom alapértékként, hogy a Wacker BH55 (a kistestvére a BH65-nek) 55J ütésenergiával rendelkezik, hogy tudtak a tervezők közel 10 % energianövekedést elérni  a BH65-nél azzal, hogy 8 cm-rel megnövelték a gép hosszát (ütőhüvely), hiszen minden más alkatrész még cikkszám szerint is azonos a gépben.

(A Wacker többszöri megkeresésemre sem reagált.)

3.jpg

az AtlasCopco Cobra ütőszerkezete

4_2.jpg

a Wacker BH ütőszerkezete

Sokakban felmerülhet a kérdés a Cobra révén, hogy egy egyszerű vésőgépnek  miért kell injektorosnak lennie, a válasz egyszerű. Az utóbbi évek trendje a gépek piacán is az, hogy próbálnak megfelelni az előírásoknak, amik 2017 január elsejétől nagyon szigorúak lettek. Hazánkban a régi Cobra Pro már nincs is forgalomban, csak az injektoros változata. A Wacker is reklámozza oldalán az Eco szlogent, bár ők a EU 2011/88 EK irányelv szerint szerepeltetik az adatokat, azóta már kijött a 2012-es direktíva is.

Ezt a témát, egy külön cikkben részletesen ki fogom bontani.

6_1.jpg

Minden összehasonlítás végén meg kell születnie a végső konklúziónak az elérhető 40 pont alapján.

  1. helyezett a Wacker BH65 27,5 ponttal g_l_wac1150.jpg

Előny:  - egyszerű szerkezet

             -megbízható

            - jó vibrációs hatás

             -szervízbarát konstrukció

Hátrány: -régi konstrukció

              -ütőrész zsíros kenése – rövidebb élettartam  

 

     1. helyezett az AtlasCopco Cobra Pro i 32,5 ponttal cq5dam_web_950_950_1.jpeg

Előny:      -modern konstrukció

                -nagyon jó vibrációs hatás

                -kicsi fogyasztás

                -ütőrész olajos kenése – hosszú élettartam

Hátrány: -bonyolultabb szerkezet

              -nem a szerelők kedvence

 

 

Ez év szeptember 4-e óta próbáljuk felvenni a kapcsolatot a Wacker Hungária Kft. képviseletével, sikertelenül, egy emailre sem válaszoltak, ha telefonon keressük őket, persze megígérik, hogy rögtön küldik a választ. Nem hiszem, hogy csak velünk ilyen a viszonyuk, mert olyan céges emailről küldött levélre sem érkezett válasz, akikkel normál üzleti viszonyban vannak (voltak).

Itt szeretnénk leszögezni, hogy a totaltool blog szerkesztői tisztában vannak azzal, hogy a Wacker Neuson cég minőségi gépgyártó vállalat, de célkitűzésünk a korrekt tájékoztatás, még akkor is ha ez a gép gyártójának néha kellemetlen, és szeretnénk megköszönni az Atlas Copco képviseletnek, hogy még a számukra kedvezőtlen kimenetelű kérdésekre is válaszoltak.

Az alábbi kérdésekre várjuk még a mai napig a választ.a Wacker Hunungára Kft.-től

1., Az ütésenergia mérésnél a mérés helye a verőszár és szerszámvég, vagy a szerszám és a megmunkálandó felület találkozásánál van?

2., Melyik alkatrész módosításával érték el a közel 10%-os ütésenergia növekedést, a BH55 és BH65 típusok cikkszám katalógusában nem találtunk különbséget.

3., Milyen adatok alapján minősítették "ECO"-nak a WM80 típusú motorjukat, ha egy 2 hónapos döngölőre szerelt típusnál a sima "zöldkártya" teszt nem ezt mutatta.

Természetesen amint választ kapunk ezekre a kérdésekre, kiegészítjük a cikket.

 

A megjelenést követően megjött a minden kérdésünket tisztázó válasz:

"Anyavállalatunk utasításnak megfelelően csak a nyilvánosan is elérhető információkat tudja felhasználni,amennyiben Wacker termékről akar tájékoztatást adni."

Felteszem az újabb kérdést, mi van ha nincs nyilvános adat, mert ha lenne akkor nem kérdeznénk.

Ha más a véleményed, akkor Gépitéletre fel, éljen a barkács.

A most futó nyereményjáték pontos feltételeit a facebook oldalunkon megtaláljátok.

 

gi.png

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://totaltool.blog.hu/api/trackback/id/tr6113311883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása