Legjobb akkumulátoros lombfúvók
2017. október 30. írta: Pajer

Legjobb akkumulátoros lombfúvók

és egy kis fizika

kiadvany3_1.jpg

A lombfúvók elterjedése hazánkban kb. 10-15 évre nyúlik vissza, addig mindent bevetettek az őszi falevelek eltüntetésére, még a benzines háti permetezőt is. Az akkumulátoros gépek térhódítása ugyanúgy betört erre a piacra is mint a többire, de a ránk zúdított adatok alapján megtalálni az ideális gépet szinte hasonlít a Szent Grál megtalálásához. Aki elkezd gépet keresni, rögtön találkozik az első problémával, hogy a különböző márkák a műszaki információknál más-más mértékegységeket használnak , és ha ezt nagy nehezen kibogozta valaki, akkor jöhet a töltő és az aksi kérdése, vajon az ár mit tartalmaz, illetve van olyan gép amihez két akkumulátort kell venni, mint pl. a Makita.

standard_4_143.JPG

A mostani összehasonlításban 5 gépet vetünk össze a Black&Decker 54V DUALVOLT, Husqvarna 436LiB, Makita DUP362Z, Milwaukee M18FuleTM  és a végén, de nem utolsó sorban a Stihl BGA100 típusokat.

Első lépésben megpróbálom kibogozni és összehasonlítani a különböző műszaki tartalmakat

Teljesítmény

Ez egy egyszerű matek, amit a kedves gyártók szívesen elhagynak, hiszen mennyivel jobban mutat az 5Ah felirat  a 12V-os gépen,  mint a 3,5 Ah felirat a 18V-oson, de a vásárlónak biztos nem esik le, hogy az előbbi csak 60Wh míg az utóbbi  63 Wh teljesítményű.

Sokan elfelejtik azt a képletet, amit még általános iskolában tanultunk, hogy

P=UxI azaz  a teljesítmény a volt és az amper szorzata.

wh.jpg

Mindenki vegye figyelembe, hogy vannak gépek, amiket nem egy adott akkumulátorral szállítanak, hanem egy szortimentből lehet választani.

Rezgések, kényelem

Ehhez figyelembe kell venni a gép ergonómiáját, fontos szempont a súly, a méret, és legfontosabb a szerszám kézben tartásának és a terhelésnek az érezhetősége. Persze szinte minden gép kényelmes első megfogásra, a lényeg ott van, hogy ha dolgozunk vele egy órát,  akkor ne kezdjen el zsibbadni a kezünk.

m18_cbl-0m18_cbl-0--feat_4_hires.jpg

Nagy találmány a Husqvarna -tól és a Stihl-től, hogy a nagy akkumulátorait „hátizsákszerűen”  lehet viselni és egy kábellel csatlakoztatni a géphez. A Husqvarna-nak vannak hűtőventillátoros aksijai, ami azért ha sokat dolgozunk és cserélgetjük őket nem árt, a Stihl-nek pedig övcsatra akasztható megoldásai. Ezek a megoldások nem a 3 perces kocsibehajtó takarításánál fontosak, hanem egy folyamatos munkavégzés mellett, de ezeknek  az extráknak  borsos áruk is van.

1_2.jpg

Hanghatás

Az akkus gépek nagy előnye,  hogy lényegesen halkabbak. A fültől mért hanghatás a Stihl-nél a legalacsonyabb és a Makita-nál a legmagasabb.

db.jpg

Közös tulajdonságok, ez alatt azt értem, mint az autóknál pl. az elektromos ablak, van vagy nincs. Ezek apró részletek, de fontosak 

Axiális elhelyezés

Azaz a motor  hosszában van elhelyezve, és a levegőt hátulról szívja

  • mindegyik típusnál már ezt a megoldást választják

 2_2.jpg

 

Turbo, azaz ha szükséges, meg tudjuk e növelni a fújás teljesítményét

  • Stihl
  • Black & Decker
  • Husqvarna

 

 

Gumibevonatos Markolat

  • mindegyik típusnál már ez a megoldásh220-0116.jpg

 

Fix gáz

  • Husqvarna
  • Stihl

 025d0f89d2ac42149e1a16d368084437.jpg

Koptató

 A fúvócsövet védi, hogy a talaj ne koptassa el

  • Black & Decker

 best-cordless-blower-shootout-black-and-decker-60v-max-blower-33-300x225.jpg

 

Akasztófül

A fúvógépet a beépített akasztófülnek köszönhetően a derékra lehet csatolni.

  • Stihl

best-cordless-blower-shootout-stihl-bga-100-blower-111-300x225.jpg

 

Sebesség vagy mennyiség

Lehet, hogy nem mindenkit érdekel, de fontos kérdés, hogy az adattáblázatokban a levegő sebessége a fontosabb-e, vagy a levegő mennyisége és ez hogyan viszonyul egymáshoz. Ahhoz, hogy a levél megmozduljon, mind a kettőre szükség van.

 Először nézzük a levegő sebességét, amit most minden gépnél m/s határoztunk meg

A levegő sebességét illetően a Stihl a legmagasabb helyet 75 m/s-val tartja, a  végét  a  Milwaukee zárja legalacsonyabb 45 m/s-val,

m-s.jpg

A másik tényező a levegőszállítás mennyisége, ami a mi esetünkben legyen m3/h

A levegő mennyiségénél is a Stihl a listavezető a 75 m3/h értékkel, a sort most is a Black & Decker zárja  a legalacsonyabb 45 m3/h-s értékkel.

legszallitas.jpg

Nyomaték

Már az elején belementünk a fizikakönyv 7.-es tananyagába. A következő témánk meghatározása:

„A forgatónyomaték (röviden: nyomaték) egy adott erőhatás adott középpontra való forgatóképességét megadó fizikai mennyiség. Jele M”

Ez az érték a ventilátor ténylegesen előidézett erejét határozza meg. Más szóval, az áramlási sebesség és a levegőszállítás mennyisége közötti értelmetlen ködöt próbálja elosztani és egy kézzelfogható értéket határoz meg .newton_1.jpg

Külön jeleztük a TURBO használata esetén

 

 Érték

Ez a legnehezebb kérdés, hiszen pont ezek az akkus gépek azok ahol nem csak az ár dönt, hanem a felhasználási felület, azaz ha valakinek Makita eszközei vannak az ne vegyen Husqvarna-t mert az aksik, töltők-aksiknak passzolni kell. Ezért nem is szeretnék véleményt nyilvánítani a kialakult rangsor kapcsán. Azt azért megpróbáltam egy diagramban ábrázolni a kihasználhatóság értékét a gép árához viszonyítva, ebből az látszik, hogy nem mindig az olcsó gép az olcsó hosszútávon. Tehet ebből a logikából az következik, hogy  ebben a szegmensben, hosszú távon a drágább gépek a jobb befektetések.

 

osszevetes_1.jpg

osszefoglalo.jpg

Nézzük diagramban ábrázolva a ledolgozható időket 

munkaido.jpg

és természetesen az árakat

arak.jpg

Ha nem értesz velem egyet, vagy még nem küldtél ítéletet most tedd meg.

 

gi.png

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a TotalTool Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

 Forrás:Kenny Koehler

A bejegyzés trackback címe:

https://totaltool.blog.hu/api/trackback/id/tr9913115644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

halaloszto 2017.10.30. 22:39:11

A Wh az az akkunak nem a teljesítménye, hanem a kapacitása.

Pajer 2017.10.30. 22:53:30

@halaloszto: Én úgy tudom, hogy a W-az teljesítmény, a Wh (a wattóra) az elektromos munka, általában elektromos fogyasztók esetén használatos mértékegység.
A kapacitás a töltéstárolás képessége azaz annak az akkumulátornak 1 Ah (amperóra) a kapacitása, amelyik 1 órán keresztül 1 A erősségű áramot képes szolgáltatni.

De megjegyzem a villamosság nem volt az erősségem, inkább a benzinmotorok vonzottak
süti beállítások módosítása