Quelle katalógus újra támad
2018. február 24. írta: Pajer

Quelle katalógus újra támad

Azaz cipőt a cipőboltból

Mindig érdeklődve figyeltem azokat a barátaimat, akik képesek voltak különböző, komolynak mondható műszaki termékeket online rendelni és utána vakarták a fejüket, hogy az adott fűnyírót, vagy körfűrészt hogyan is kell beüzemelni. Aztán rohantak a közeli szervizbe, kezükben a géppel, markukban a csavarokkal, hogy rakják  össze nekik. Az egy külön cikket is megérne, hogy ilyenkor mi játszódik le a szervizes fejében, de most ezen lépjünk túl.

20180222_140450.jpg

Mindenki  emlékszik még  arra az időre, amikor a DVD-k tömeges megjelenésével a mozik halálát vizionálták, vagy az ingyenes letöltés terjedésével a filmipar végét. Az idő mind a kettőre rácáfolt, a mozik aranykorukat élik, rekord nézőszámokkal, a filmipar dübörög, ha csak a Netfixre vagy az Amazonra gondolunk. Az online értékesítés terjedése a kis műszaki üzletek végét jelezte előre, de úgy tűnik, hogy ez a veszély kezd eloszlani, és kezd kialakulni egy újfajta kereskedelmi szemléletváltás. A bűvös szó a „click and collect” azaz válaszd ki online amit szeretnél  , azt összeszedik a boltban, te odaszaladsz és begyűjtöd. Ez a tipikus esete a kecske-káposzta történetnek, hiszen megvan az online vásárlás gyorsasága és egyszerűsége, és megmarad maga a fizikai üzlet, ami megfogható, gond esetén ismét felkereshető, és ami a műszaki  termékeknél lényeges a személyes szaktanácsadás is megmarad.click-_-collect-web-page-graphic-final.jpg

A legmegdöbbentőbb számomra az, hogy ezeknél az üzleteknél ne gondoljunk bemutatógépektől rogyadozó polcokra, ezek hasonlóak mint az angliai take away-ek, amik jobban hajaznak egy váróteremre, mint egy büfére, ugyanezzel találod magad szembe itt is, jobb esetben találunk pár terméket kirakva.

rct_inside_masala_indian_take_away.jpg

shozu-screwfix-trade-1033952-o.jpg

Az angol take awey ( mindenre emlékeztet csak büfére nem )                   Egy Scewfix üzlet, csak katalógusok

Ha jobban belegondolunk ez csak pszichológiailag online vásárlás, mert magába az üzletbe így is-úgy is el kell mennie az embernek, de valamiért ez működik, Előre jelzések szerint Európában az érintett termékkörben ebben az évben az online vásárlások meghaladják az 50%-ot, ez Angliában elérheti a 75%-ot is.

Egy 2016-os felmérésből kiderült, hogy az online kereskedők több mint fele (nem Magyarországon, Európa nyugati részén) kínálta a „click and collect” lehetőséget, a vásárlók 55% élt is legalább egyszer ezzel a lehetőséggel, ha spórolhattak a szállítási költségen, további 43 és 36% használta a kényelemért, hogy így gyorsabban hozzájutott a megrendelt termékhez.

bizratesclickandcollect-blog-flyer.png

 

Ezt a technikát szerintem legjobban a Screwfixnek sikerült kimaxolnia, aki még az előbbieket ötvözte a jó öreg katalógussal. Az utóbbi húsz évben mindig azt hallottam,

„már nem lehet katalógusból árulni, mert a vevő meg akarja fogni, és azonnal el akarja vinni”

–hát erre a Screfix ( és a Toolstation és Stb.) rácáfolt. Németországban közel 30 üzlettel, Angliában több száz üzlettel jelenlévő cég katalógusa és online felülete pontosan jelzi mi az, ami azonnal elvihető és mi az, ami csak a következő nap, ami a központi raktárból tényleg meg is érkezik másnapra.

20180223_211007_li.jpgPontos információ, hogy van e készleten az üzletbe vagy másnapra ér oda

Ez megoldás lehet a még mindig tőkeszegény hazai műszaki gépkereskedőknek, hiszen az a fránya készlet rendesen meg tudja gyilkolni az üzletet. Gondoljunk bele, míg 10 éve egy Makita , Stihl vagy Husqvarna márkakereskedés pár tucat gépfajtával szinte a teljes géppalettát be tudta mutatni a vásárlónak, most ez a szám inkább a több százat súrolja. Azt a külföldi példák jól bizonyítják, hogy ha a vásárló pontosan tudja,hogy mikor kapja meg a terméket , akkor tud várni 24 órát (ez a lélektani határ), és a 45 év feletti korosztálynál még nem ment ki a divatból a katalógus.

cbcywclw8aaagly-600x450.jpgEgyes országokba, már a Stihl is beadta a derekát

Tehát érdeklődve várom, hogy hogyan fog változni a neve az „Online Shop személyes átvétel” szolgáltatásnak valami frappáns és jól csengő formára.

btn-clickcollect-stihl.png

Azért ennek az értékesítési formának is vannak egy kicsit túlpörgetett változatai, vannak cégek akik vasútállomásokon alakítanak ki olyan "collect boxokat" amibe elhelyezik a megrendelt árút. Na ez az emit már nem nekem találtak ki.

waitrose_click_and_collect.jpg

 

Ha van gépe és nem értékelt ,ég akkor rajta és éljen a barkács.

Csatlakozz a TotalTool Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

gi.png

A Gépítélet fejlesztéséhez segítséget nyújt (adatot szolgáltat):

Bosch, Makta, Hilti, Honda, Stihl, Husqvarna, Atlascopco, MBW, Bomag

Kérésünket elküldtük az összes hazai forgalmazónak, az AEG-től a Wacker-ig, hogy az elmúlt 15 év típuslistája legyen nyilvános a Gépítéletben, de eddig csak a fenti cégek tartották fontosnak, hogy segítsék a véleményetek megnyilvánulását.

A bejegyzés trackback címe:

https://totaltool.blog.hu/api/trackback/id/tr4613693310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása