Heti kedvenc rovatunk
2017. november 03. írta: TotalTool

Heti kedvenc rovatunk

1_3.jpg

Ez a hét most nem okozott nagy meglepetést, teljes 10 pontos értékelést két gép kapott, egyik a  Makita DTD 152Z ütvecsavarbehajtó a másik a Bosch GDR 10,8 Li-ion, szintén ütvecsavarbehajtó , ez kisebb méret, így nagy összehasonlító tesztbe nem mennék bele, úgy is a közeljövőben lesz egy akkumulátoros fúrógép (csak fúró, nem ütvecsavarbehajtó) tesztünk. Annyit azért elárulhatok előre, hogy a Makitaval is és a Bosch-sal is egy töltéssel, több mint 300 csavart tudtunk behajtani, ezzel mindkét márka az élbolyban végzett, megelőzve a nagy öreget,  a legjobbnak hitt Hiltit az épphogy 250 feletti darabszámos teljesítményével.

Azoknak, akik most találkoznak először a bloggal, a "heti kedvenc" vagy "heti Gépítélet" rovatunkban péntekenként ki szoktuk értékelni a heti termést a beérkezett ítéletekből.

gi.png

akkus_furo.jpg

Azért a Makita értékelésnél éreztünk egy kis marketing szagot, de végül is ezt szeretjük az internet szabad világában.  A Bosch-nál az email címből egyértelmű volt, hogy nem bennfentes értékelés, sőt az egyik legnépszerűbb sajtóorgánum munkatársától érkezett.

Tehát lássuk a Bosch értékelést, a címe már eleve érdekes:

Örülök, hogy az előzőt ellopták

…és a leírás kimerítő:

Előző Bosch akkus fúróm ellopták, így feljebb léptem és vettem egy ütvecsavarozó-fúrócsavarozó szettet egy systainer kofferben, bitkészlettel, fúrószárakkal, egy töltővel, két akksival. Mivel épp költöztünk, sejtettem, hogy lesz mire használni. nem vagyok profi, de szeretek jó szerszámmal dolgozni, így a kék bosch általában a választás, eddig semmiben sem csalódtam. Ez az ütvecsavarozó hihetetlen erős, s hihetetlen pici méretű a 10,8V os rendszer könnyű és elég ritkán is kell töltenem, még sose volt olyan hogy egy napos munka alatt cserélni kelljen az akksit, vagy előkapva le lett volna merülve. Míg nem kell nagy ütés, csak simán csavaroz, de ha kell a nyomaték rendesen beteker mindent. Sok csavarfejet le is tekert a szárról sajnos. 6x100-as csavarig simán használható, utána is betekeri, csak ott már azért előjönnek a határai, és váltok hálózati fúróra. Összességében egy könnyű, mindenre. használható kis erőgép, ami sosem okozott csalódást. Külön pluszpont a Ledekért és a beépített töltöttségjelzőért. A töltő maga gyors, kb masfél óra alatt simán feltölti az akksit.

Volt aki a 13 db Milwaukee gépét egyszerre értékelte, de szó se róla érződik, hogy szereti a masinákat, bár még kell gyűjtögetnie, hogy beérjen egy igazi amerikai fant

bapojzzcaaa0u_d.jpg

A szénkefe mentes típusok nagy választéka miatt kimagasló teljesítmény és a géppark bővíthetősége volt a választás alapja. 1 akku minden géphez.!( most már 13db-nál tartok) A (legdrágább behajtót vettem) 300kg betont 1db 4Ah akkuval, keverőszárral megkevertem. 10 héten át csak ütve fúrtam vele stb. Fúrókalapáccsal 20cm mély 16mmes lyukat tömör téglába 50db-ot sikerült 1db 5Ah aksival befúrni.
Sorolhatnám, hogy a teljesítményét a végsőkig kihasználom a gépeknek.
Sajnos belenyúltam az 1000:1-be és elektronika hiba miatt szinte azonnal szervizbe került egy gép.
De azóta 3 éve gyilkolom es semmi bajuk nincs.
Mindent összevetve elégedett vagyok velük.

Lassan elkezdjük kitenni típusonként az értékeléseket, de még egy kis türelmeteket kérjük. Az látszik, hogy ez a Google típusú űrlap jó-jó, de ahhoz, hogy nektek is meg tudjuk mutatni úgy az eredményeket, hogy betartsunk minden játékszabályt, iszonyatos mennyiségű utómunka szükséges.

Ezért most a jövő héten nekifutunk egy utolsó rohammal ezzel a kérdőívvel, egy nyeremény játékkal egybekötve, és utána lecseréljük egy olyan verzióra, ahol már lehet keresni a típusok között is, és a felülete is egyszerűbb lesz.

De azért még szemezgessünk a heti gépítéletekből.

Straus ST/AG125-160 sarokcsiszoló 8,3

Fogása kényelmes, kapcsolója jó. A műanyag fogantyú elsőre vékonynak tűnik. Vigyázni kell, hogy ne melegedjen túl, amúgy pontos, nem rángat, jól dolgozik, a korong is jól, könnyen cserélhető, ha sokáig dolgozol vele, zsibbasztja a kezed. No de ez barkácsgép, néhány vasrúd elvágására való, nem lakatosműhelybe.

 

Hunday Hyd-223 furógép 9,3

Hatezer forintba kerül. Az illesztések jók, a gép kinézetre sem gagyi. Mivel nem nagy teljesítményű, figyelni kell a melegedésre. Néha átkapcsol ütvefúrásra ami fémfúrásnál zavaró, de ezzel elmondtam a legnagyobb kényelmetlenségét. Eme aprócska hiba miatt csak 9 pont a használhatóság, amúgy jó kis gép.

Güde KS400B   8,5 pont

A fenti skálákon jellemzett gép, egy Güde láncfűrész. Kínai gyártmány a német név és feliratok ellenére. Egyszer volt szervizben, gyors és precíz volt a szervizelés. Még a garancia alatt történt ez. Talán egy év volt rá, ha jól emlékszem. Kiválóan működik azóta is. 50cm-es Oregon lappal használom. Kisebb fák kidöntésére is megfelelő. 40E Ft.- volt újonnan. 6éve használom, és még remélem sokáig. Ár érték arányban úgy gondolom kiváló.

 

 

Ezen a héten a legjobb értékelést a Molkom szervize kapta, a legviccesebbet pedig egy McCulloch M105-77X fűnyíró traktor tulajdonosától érkezett, aki a szerviz mezőben saját magát jelölte be, és önkritikusan 5 pontra értékelte.

És magának a gépnek az értékelése:

A MCculloch traktort 1 üzemórával vettem kb. 80%-os áron (szószerint új volt). A szerviz igénye elhanyagolható (olajcsere 50 óránként+légszűrő takarítás). A 2. évben egy ékszíj elfáradt és egy gumit legyalogoltam. A gyári ékszíj drága (16 eFT), de 2 eFT-ért lehet venni minőségi szíjat hozzá, a gumi hasonló (16eFt helyett 7 eFT). A traktor megfelelően erős, megbízható. Gyenge pontja az indító kulcs, ami lemezből van és emiatt a sok indítás miatt elhajlik. Két hetente 2*2000 m2 gazt vágok vele. Jól bírja a strapát. Okos ötlet a slaggal történő vágóasztal mosás. Az árakat nézve 2017-re jelentős emelést hajtottak végre (400 eFT az új ára).

Hopp, most értékelt egy Black & Decker tulajdonos ítélete, aki még jobb értékelést adott magának, 1 azaz egy pontot, de a gépeit megbecsüli.

A három gép értékelése: 8,1 a vásárlás éve 2002

A három gép a mai napig működik, javítani a sarokcsiszolót kellett :-(kefecsere:-(, a láncfűrészhez tartalék láncot,a körfűrészhez új fűrészlapot kellett venni.

 

És akkor nézzük az eheti eredmény márkák szerint.

kiadvany2_2.jpg

!! vigyázat ez az értékelés nem a márkák minőségét mutatja, inkább a vásárlok viszonyát a gépükhöz, és csak azok a gépek szerepelnek, amit az olvasok a Gépítéletbe beküldtek!!

 

ha nem értesz egyet, vagy még nem küldtél ítéletet most tedd meg.

 

gi.png

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a TotalTool Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://totaltool.blog.hu/api/trackback/id/tr2213147832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PomberMaci 2017.11.04. 10:09:09

Háááát... ennél zavarosabb összehasonlító tesztet még nem olvastam.

djpeter 2017.11.04. 10:11:12

Nem akarom leszólni a cikket sem pedig reklámozni más márkát,de azért elég komoly márkák is hiányoznak egy korrekt felmérésből.

Pajer 2017.11.04. 10:30:40

@djpeter: persze pl a Hilti, Jonsered, stb. de ha még nem érkezett ítélet arrol mi nem tehetünk. Ha 146 márka lesz a listában talán akkor lesz teljes

Pajer 2017.11.04. 10:32:19

@PomberMaci: ez nem összehadonlítás vagy teszt, most csak szemezgettünk a heti véleményekből.
Teszttek, nagyobb lélegzetű témák hétfőnként

Kelly és a szexi dög 2017.11.04. 10:56:18

soha a büdös életben nem veszek többet barkácsgépet sem az Aldiban sem a Lidlben, semmire sem jó gyenge szarok!

Pajer 2017.11.04. 11:36:23

@Kelly és a szexi dög: Magamnak gépet én sem vennék, de a multkor vettem hegesztéshez támasztó mágnest és az tök jól működik, ja és kiütő készletet,az se rossz. Mivel még nem került a kezem alá javításra egy masina sem, így nem tudok vélemény nyílvánítani. De ne feledjük az ár mindig tükrözi a minőséget

Zetor75 2017.11.04. 14:01:48

"De ne feledjük az ár mindig tükrözi a minőséget"

Ha-ha-ha-ha.... Persze. Főleg azokban a barkácsáruházakban, ahol a hely bérlete végett túlárazzák a cuccot. És főleg ott (már nincs, úgyhogy írhatom, hogy Bricostore) 3 ugyanolyan készülék volt kitéve, 3 féle színösszeállítással, 3 márkamegjelöléssel. Ugyanaz a barkácsgép, 3 árral, gyaníthatóan 3 műszakban ugyanazon a soron készült, kínia. :)

Azért a céges Fein multi meg a Lux multicucca közt is érezni a különbséget. Ránézni is jobb a Feinre. De lehetne mondani pár másikat. Céges környezetben 23+ éve nyüstölök egy Hilti TE22-t, még bírja. A tokmánya kicsit kopott, játszani kell, hogy szeresse a fúrószárat, a doboza meg kopott, de ezt leszámítva mindent behajt. Emellé egy kék jött Bosch... majd meglátjuk :) Nem én vettem, de szerintem olcsóbb lehetett, mint egy hasonló kaliberű, csak más márka.

Pajer 2017.11.04. 14:19:44

@zetor 2000: jogos, de én nem a barkácsáruházi fogásokra gondoltam. A 4000.- os Lidl es a 20.000 .- os kék bosch sarokcsiszoló járt a fejembe. Nekem is van egy hilti 72 - s gépem, még a papámtól kaptam. Az biztos, hogy amedig még Vácon tudok szerezni hozzá motyót addig életbe tartom. Közbe elkopott már két hr4001-s Makita. Amúgy pont hétfőn jövünk ki az "új most tényleg szarabb, mint a régi" munkacím alatt futó írással.

fda 2017.11.04. 15:44:06

Hol a teszt? Hol az összehasonlítás? Mi volt az összehasonlítás alapja?

Említésre került, hogy valamelyik gép hány csavart teker be. Ez önmagában akkuteszt... ...lenne, ha tudnánk, milyen erőt kellett azokhoz kifejteni. Mert nagyon nem mindegy, hogy milyen nyomatékkal tudták ezt a gépek.

Kusza semmirevaló írás, kár volt belenéznem.

2017.11.04. 16:03:27

@fda: Sajnos ez azért van, mert egyszerűen hülye vagy és nem értetted meg a cikk lényegét. Tehát, létezik egy Gépítélet nevű oldal és... a többi már bonyolult lenne.

Pajer 2017.11.04. 16:48:29

@fda: Említésre került, hogy most készül a teszt, pénteken mindig a heti gépítéletekből szemezgetünk, hétfőn van a hiányolt teszetes rovat (meg más nagyobb téma), szerda a rövidhíreké. Lehet, hogy kesze-kusza, legközelebb jobban figyelünk.
Ja és nem most hétfőn jön a csavarozás, az kb, két hét múlva, most a "szarabb e az új, mint a régi" kerül ki.

Pajer 2017.11.04. 16:49:18

@Könyveslány: köszönöm, csak el kellett szaladnom a gyerekért :)

Jossarian 2017.11.04. 17:04:45

A rangsorolas tukrozi az atlagos fogyaszto eloiteleteit es markabuzisagat. Husqvarna, McCulloch es Partner ugyanaz. Partner a Husqvarna regebbi modelljei a McCulloch meg egy frissen felvasarolt ceg es a gepeit Svedorszagban gyartjak. Raadasul meg jok is...

Pajer 2017.11.04. 17:21:51

@Jossarian: Részben tudok igaz adni a "márkabuziság"-ra, mert a lista elején szerepel a Lidl-ös Pakside, és ez messze nem tükrözi a minőségét, talán azt, hogy az ár-érték aránya jobban fekszik a vásárlóknak. Azért a Husqvarna és a Partner nem ugyan az, Nem a Husqvarna vásárolta meg a Partner és a McCullochot, hanem az Elektrolux mind a hármat, de külön üzemelteti őket. Az igaz, hogy a Partner már nem nagyon fejleszt, a Husqvarna kikopott modelljeit veszi át, mint pl a jó oreg 40-s láncfűrészt. Kb ez olyan mit a Makita -Maktech vonal

Jossarian 2017.11.04. 18:02:43

@PajerWorkshop: Te biztosan jobban tudod:) Balkani jo tulajdonsag, csak csavarozzatok tovabb

cso zsi 2017.11.04. 19:47:56

@Kelly és a szexi dög: Barkácsgépek.
Némely barkácsáruház azonos árkategóriájú cuccainál jobbak.
De továbbra is barkácsgépek, nem munkaeszközök.

Pajer 2017.11.04. 19:51:42

@cso zsi: Még kell pár év, mire mindenki elfogadja ezt a tényt

cso zsi 2017.11.04. 19:57:35

@PajerWorkshop: 20-ért kék Bosch? Az még olcsó is.
A kb 20 éves kék csavarbehajtóm megdolgozta az árát, bár az akkuja nem fényeskedett, és a pótakksi horror ára visszatartott a használattól egy ideig, majd gyártattam kettőt, hogy melóban cserélni lehessen.
Úgy 3 éve a motorja adta meg magát. Szervizben kapott újat, de vagy nem 9,6-os (talán 12-es), vagy gyengébb, mint a korábbi darab.
Azóta egy AEG, ami majd megdolgozik a nagy akksikért.
Fúrógépet nem vennék a Boschtól barkácsárudában, ott többnyire a zöld, barkácsárut adják. Az ár/érték arány siralmas. Akkor inkább a Lidlben eldobhatót, avagy 3 év cseregaranciásat.

Pajer 2017.11.04. 20:43:29

@cso zsi: Szerintem mindenki amivel naponta dolgozik, és pénzt keres vele abból a legjobbat veszi, azaz én biztos nem veszek az OBI-ba csavarbehajtót, de hogy egy-egy deszkát elvágjak évente, lehet, hogy nem vennék Festo körfűrészt.

anonymouse. 2017.11.07. 09:28:25

@PajerWorkshop: Csatlakoznék az előttem szólóhoz, a Lidl és az Aldi kombóhoz. Ezek a barkácsgépek, ERŐSEN TÚL VANNAK ÉRTÉKELVE! Torz a szerszámok minősítése. Köszönhető ez annak is, hogy sok értékelés házi barkácsolók küldenek be, aki nem igazán dolgoztak üzemi körülmények között ipari gépekkel. Nem fogtak a kezükbe egy nagy teljesítményű Makita, Dewalt, Milwaukee, Metabo, Bosch csavarbehajtót például. Akik pedig ilyenekkel dolgoznak nagyobb tapasztalattal rendelkeznek és kritikusabbak, jobban látják a termék előnyeit-hátrányait. Valahogy súlyozni kellene az értékeléseket is, akkor pontosabb eredményeket kapnánk! Természetesen otthoni körülmények között elfogadhatóak ezek a barkácsgépek, de üzemi körülmények között többnyire kukázhatók.

Pajer 2017.11.07. 11:51:51

@anonymouse.: Ezzel tökéletesen egyetértek, sőt a profi gép használók még kritikusabbak a szerszámaikkal, minden téren. Jogos a felvetés, hogy bontsuk ketté az eredményeket, csak ki kell találni, hogy hol huzzuk meg a határt a profi és a barkács között

cso zsi 2017.11.08. 23:16:17

@anonymouse.: Az sem az igazi, ha egy cég induló alapként barkácsgépekkel, barkácsáruházi kéziszerszámokkal kezd. (zöld Bosch ütve(sem)fúró, elnyalódó csavarhúzók...)

Pajer 2017.11.08. 23:28:58

@cso zsi: Amikor én kezdtem, emlékszem, a Cora-ba vettem a csavarhúzókat, de igaz egyedül dolgoztam, kb 2 évnek kellett eltelnie mire tudtam venni egy rendes szerszámkészletet. Itt Angliában nem a cég adja a szerszámokat, hanem te viszed (kalapácstól az egyedi szerszámig), abból látják (vagyis abból is), hogy menyire vagy igényes a munkádra. Én kisgépekre vagyok felszerszámozva, hiába tudom megszerelni a 7t Kubota-t, nincs szerszámom, nem is jelentkezem ilyen munkára De ez nem csak a szerelőknél van, a kőműveseknél is. Az a burkoló akinek van rendes vágója, meg keverője, ha beállít valami szarral és felveszik biztos vagy 2 fontal kevesebb lesz az óradíja mint a jól és igényesen felszerelt kollégájának
süti beállítások módosítása