Vágógép összevetés
2017. október 09. írta: Pajer

Vágógép összevetés

Mint már múltkor ígértem, hogy megpróbálom lehetőleg érzelemmentesen (bár ez nehéz lesz) összehasonlítani a benzines vágógépeket, főleg szervizelés szempontjából.  A gépek használhatóságát már egy korábbi írásomban bőséggel kifejtettem, de ha valakinek ez kimaradt ITT megtalálja.

angol08_02_masolata.jpg

Fotó: Joint Base

Hogy érthetők legyenek az arányok, szerény becslésem szerint hazánkban a benzines vágógépek értékesítése éves szinten nem éri el a 100 db-ot és szerintem alig haladja meg az ötvenet.  A fő piac a Fővárosi Csatornázási Művek , illetve a betonelem gyártók, akik a nagy betongyűrűk szétvágásához használják néha közel 20 cm-es vágásmélységgel. Így a 350 mm-es és annál nagyobb  tárcsával szerelhetők gépek a dominánsak.

Angliában - ami csak egy 7x nagyobb piac - az évente eladott gépek száma négy számjegyű és nem egyessel kezdődik.  Itt a helyi sztár a Stihl TS410. Ez egy egyszerű, semmi extrát nem tartalmazó gép, olyan mint a láncfűrészek közül az MS211 vagy régen a legkedveltebbnek számító MS 021.

Azért itt is látszik a márkák küzdelme, mert a náluk lévő 100 db gép különböző korú 0-58-ig mind Stihl  (ezek 2011. után vásárolt) 58-79 Husqvarna (2013-2014). Gondolom, itt a svédek egy kicsit beerősítettek a marketingbe és levihették az árat. de 80-tól ismét mind Stihl , közel 20 gép kellett ahhoz és persze idő, hogy kiderüljön a minőséget nem csak mondani kell hanem gyártani.

Valamiért hazánkban a TS 410 helyett a  nagyobb (350 mm-s) TS420 került forgalomba, most ezt a még jobban felspécizett TS 480i váltotta, számomra érthetetlen módon. Ez olyan mintha a MS 021-st csak a gyors láncfeszítővel és indításkönnyítő berántó szerkezettel felszerelve lehetett volna kapni. Ez egy tetőácsnak felesleges többlet kiadás és idegesítő komfort érzet, kb. a harmadik indításnál úgy dobta volna le a tetőről, hogy csak fütyült volna. Az látszik Angliában, hogy nem az ára miatt, hanem az egyszerűsége és megbízhatósága miatt szeretik. Én itt az elmúlt időben  egy, azaz egy db 480i-vel találkoztam.

angol08_03_masolata.jpg

Most három márkát és típust hasonlítok össze. STIHL TS410  – Husqvarna K760   – Makita EK 6100.


Kezdjük a Stihl-lel és a negatívumokkal

- Leszakad a derekam a sok hajolgatástól a légszűrő csere esetén, mert a ferde légszűrő háznál a kicsavart csavarok mindig a földre hullának. Mielőtt megszólal valamelyik bölcs, hogy miért nem az asztal felett csavarozom ki, felhívom a figyelmét, hogy a szervizekben nem konyhaasztal van, hanem szerviz asztal, ami 60 cm mély és ha a gépen rajta van a tárcsa, akkor pont lelóg az asztalról;
- Ameddig a régi TS400-nál a gázrudazatot könnyű volt kiakasztani és nehéz volt vissza, ez a TS 410 esetében pont fordítva van;
- Valamiért a stop kábel a henger tetejének magasságában könnyen szakad;
- Az utóbbi időben új gépeknél egyre több a kipufogó meglazulás;
- És amit nem értek, az a forgattyús házon lévő gumibakot tartó fül eltörése;
- Arra sem jöttem rá hogy a negyedik henger szorító csavarnál lévő gumitömlő ami a légszűrő házhoz vezet nem lehetett volna e valahogy egyszerűbben megoldani.

angol08_04_masolata.jpg

Pozitívumok
- Könnyű kezelhetőség;
- Könnyű szíjfeszítés;
- Könnyen tisztán tartható vízrendszer;
- Egyszerű berántó csere.

Husqvarna K760

Akkor itt is a negatívumok
- A legdurvább a jó szándék jegyében tervezett karburátor elhelyezés. Leírni sem tudom azt a borzalmat, a tipikus esete annak, hogy kb négyszer szeded szét azért, hogy megnézd , hogy jól raktad e össze;
- Nagyon könnyen beszakadnak a berántó csavarok menetei és ez az egyszerű hiba sokszor forgattyús ház cseréhez vezet;
- Csomó mentes berántó tárcsa, fantasztikus... Arra kérem a tervezőket, hogy a súrlódáson alapuló rögzítés iskolákba modellezzék, ne építő ipari gépeken;
- Nem egyszerű légszűrő karbantartás.

angol08_05_masolata.jpg

Pozitívumok
- A karburátor után nem valószínű, hogy meghozza a kedved az, hogy a csavarok kitekerést követően nem hullnak a földre;
- Itt is jó a szíjfeszítés;
- Könnyű kezelhetőség.

Makita EK 6100

angol08_06_masolata.jpg

Negatívumok
- Hát az egész gép. Ha túlélted az excenteres szíjveszítés élményét és szeretnéd kitakarítani a karburátort szembesülsz azzal, hogy ezt úgy tervezték, hogy a tervező elképzelése szerint a karburátor a komplett gázszerkezettel együtt, egy külön rész ami szinte kipattan a henger mellől. Hát most jelzem, hogy nem pattan ki. Ez lehet hogy jó ötlet az IKEA-nál, de nem jó ötlet itt. Tehát a karbi kitisztításhoz az egész gépet darabjaira kell szedni, hasonlóan mint a Makita legkisebb láncfűrészénél ahol e lánckenő olaj pumpa cseréhez atomjaira kell szedni a gépet;
- A műanyagba illesztett anyák könnyen megfordulnak és a légszűrő fedelet soha többé nem vesszük le.

Pozitívumok
- Szép a színe.

Persze szememre vethető, hogy a Makita 6100 nem azonos kategória 410-el vagy a 760-nal, ez igaz, de ezt a kritikusak tudják meg én a vásárló nem biztos, ő bízik a márkába és látja az árat

A fenti példánál érdemes megemlíteni, hogy ameddig egy Stihl-nél egy karburátor tisztítás kb 20-30 perc, Husqvarna-nál - ha szerencséd van - 1 óra, addig a Makita-nál ez elérheti a 2 -2,5 órát. Mivel Magyarországon is rohamosan emelkedik a szervizek óradíja , ami Angliában meghaladja a 40 fontot, kalkulálni kell, hogy néha a kicsit olcsóbb hosszú távon rögtön drágább ha egy kis gond van.

angol08_01_masolata.gif * Akciós időszakokban, 370 Ft-os árfolyamon

Természetesen mindegyik gyártót megkérdeztünk a gépekkel kapcsolatban. A témához legpozitívabban a Makita állt függetlenül attól, hogy ez a gépük nem igazán fényesen szerepel az összehasonlításban. Valahol a válaszukban meg is találtuk az igazságot.

„Szervizes szemmel nézve mindig másképp - saját munkánk könnyebbségét szem előtt tartva - terveznénk bizonyos dolgokat, de el kell fogadni azt a megoldást, amellyel a gépet legyártották. Főképpen, ha egy olyan részről van szó, amely a termék használati értékéből semmit nem von le”.

Akit az egész nyilatkozat érdekel az ITT találja meg, azt mondhatom, hogy korrekt és ügyfélszolgálati oldalon csillagos ötöst érdemelnek. Az biztos, hogy kellemesen csalódtam volna a Husqvarna-ban ha válaszra méltat, húsz éves kapcsolatunk alatt ez nem változott, így ők kettes alát érdemelnek Magyarországon.

Azért meg kell még említeni a Makita 6400-as sorozatát ami egy fokkal már jobban hasonlít a profi gépekhez, de ez már az árukban is megmutatkozik.

angol08_07_masolata.jpg

A piacon van még a Partner - ami a Husqvarna régi típusait viszi - illetve a Solo aminek első látásra örültem és jónak is tűnt ameddig nem találkoztam a gázkar biztonsági retesz rugójának cseréjével. Na itt ez is bekerült az „Eszedbe ne jusson” kategóriába.

angol08_08_masolata.jpg

Sokaknak úgy tűnhet, mintha utálnám a Makita-t. Nem, ez nem igaz, én csak a benzines alapgépeikben kételkedek, amit a Sachs Dolmar-tól vettek át és a fejlesztgetéseikkel, még azt a jót is elrontották bennük ami volt. Az elektromos gépek piacán az egyik legjobb ár-érték arányú gépeknek tartom őket, nem véletlen, hogy a kölcsönzőben is a vésőgépeket, illetve a szervizben az akkus gépeket mind tőlük szereztem be.

Vágógépek gyártói információit itt találják: Stihl    Husqvarna     Makita

A következő alkalommal egy időre elbúcsúzom, és mint egy évadzáróként összeszedtem kedvenc javításaimat és ez alatt a két hónap alatt beújított szerszámaimat.
 

    Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.

A bejegyzés trackback címe:

https://totaltool.blog.hu/api/trackback/id/tr7312945525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.