Az a fránya utángyártott
2018. március 20. írta: Pajer

Az a fránya utángyártott

Az utángyártott témát már egyszer kiveséztük a Furdancs blogon, de nem lehet elégszer felhívni a figyelmet, hogy ez egy veszélyes üzem.

angol7_1.gif

Az örök dilemma, hogy az olcsó rosszabb-e vagy csak olcsóbb a drágábbnál és mi a különbség a „gyári” alkatrész és az „utángyártott” termékek között. Természetesen a márka szervizek az eredeti alkatrészt erőltetik, a vevők pedig a minél olcsóbbat szeretnék elérni. Az igazság mint mindig fél úton van. A szervizek álláspontja is érthető, hiszen amellett, hogy magasabb árú terméken az árrése is magasabb, azért a hangsúly a minőségen van, mert nyugodtabb szívvel tud vállalni garanciát egy olyan javításra, ahol ellenőrzött hátterű alkatrészeket építenek be. Azért az látszik, hogy kis hazánkban ez a két forgalmazói kör szigorúan elválik egymástól és valljuk be, rendesen gyalázzák is egymást.

Ezt a gordiuszi csomót a ködös Albionban már rég elvágták. Már húsz éve amikor először próbáltam itt szerencsét , már akkor nagy segítség volt egy angol nagy márkakereskedő katalógusa, amibe együtt szerepelt ugyan azon az ábrán az eredeti és az utángyártott alkatrész és senki nem köpködött egymásra.

angol7_2.jpg

Persze ugyan ez most már megvan online formában is, de valahogy szerelés közben nekem a papír alapú valahogy jobban kézre esik.

angol7_3.jpg

Egy nagyon fontos tényező:  ha gond van, akkor tudunk kihez fordulni, ameddig egy eBay-en vásárolt henger/dugó esetén - aminek a dugattyújából kiesik a gyűrű elfordulását gátló kis csap - akkor ez az alkatrész egy örök darab marad számunkra.

Az L&S hazai megfelelője az Agroforg lehetne, de még fény évre van ettől, főleg hogy azért az utángyártott cuccoknál is van szar és még szarabb. Az L&S-nél tapasztalom, hogy törekszenek a minőségibe szart adni és folyamatosan korrigálnak, ha vakvágányra futnak. Azért a hazai cégek még inkább ár-,  mint minőségérzékenyek. Azért vannak otthon is feltörekvő cégek  (kertmotor.hu) ahol lehet kapni utángyártott alkatrészeket és a kereső felületük is használhatóbb, de azért itt is kell tudni a szakkifejezéseket, hogy ne kelljen 3800 alkatrészt átbogarászni. Itt is csak online felület van, ha gond van, csak a monitorral tudunk kiabálni. Nem gondolom, hogy sokan vásárolnának Angliából alkatrészt, de azért felhívnám a figyelmet, hogy szinte minden géphez megtalálható a felületen a robbantott ábra, ami azért nagy segítség az otthon bütykölőknek. Tehát nagy valószínűséggel a kiválasztott típus alkatrész listájánál megtaláljuk a bal felső sarokban, és csak egy klikkelés.

angol7_1.gif

Azért szeretném eloszlatni azt a tévhitet, hogy minden utángyártott azonos minőségi „ugyanazon a gyártó soron gyártott” termék, mert nem. Ezen a piacon a legveszélyesebb portéka a légszűrő. Mert ha veszünk egy gagyi karburátort vagy egy olcsó berántót, a legrosszabb az lehet, hogy egy kis bosszankodás után lecseréljük. A légszűrővel azért óvatosan, hiszen egy hamis biztonságérzetet ad, „én kicseréltem”, hát inkább nem kellett volna. És sajnos ez igaz akár a közkedvelt Honda motorokhoz de akár a Stihl termékekhez kaphatókra is.

Mi is ezeket használtuk a kölcsönzőben, de valahogy ez a nyár nem volt csapadékos, így jóval porosabb (ez azért Angliában ritka) és elő is jöttek a problémák. Szépen megjelentek a por nyomok a szívó résznél és igen ezt a szemetet kapta a motor is.

angol7_4.jpg

Persze egy lapvibró nagyobb por igénybevételnek van kitéve mint egy áramfejlesztő. Ebből következik az, hogy lapvibróba biztos nem teszek többet utángyártott szűrőt.

De itt másik példa a Stihl motoros vágó gyári és utángyártott szűrővel.

angol7_5.jpg

  a., gyári légszűrő                                                           b., utángyártott légszűrő 
                                                                                       (itt azért kisebb a para mint a Honda légszűrőknél, de ne)

Én a hengereknél ekkora gondot nem tapasztaltam, áruk átlagosan 10-20 eFt magasságában mozog a kétütemű motorok esetében. Bevallom őszintén ebbe az irányban el szoktam csábulni. Gond a dugattyúk tömegével szokott lenni, mert egyes utángyártott dugattyúk valljuk be elég nehezek, és néha ezzel adjuk be a kegyelemdöfést a már gyengélkedő főtengelynek.

angol7_6.jpg

A minőség itt márka független, akár Stihl, akár Makita

A kint kapható Hondákhoz kapható berántókkal sem nagyon szokott gond lenni, érdekes itthon amikor feltettük lap vibrátorokra kb. két kölcsönzés után kerültek a kukába. Na de a Stihl-hez gyártottak elég problémásak, főleg akkor, ha elfelejted melyik gépen cseréltél és utána próbálod javítani és egy utángyártott berántó házba cserélni a gyári berántó tárcsát, hát szentségeltem én is.

Kedvencem a STIHL ElastoStart utángyártott változata, egyrészt vastagabb a zsinórja és alig fér el a tárcsában, másrészt kb. két hét után törik-szakad, de szerencsére bosszúságon kívül más problémát nem okoz.

angol7_7.jpg

Az észrevehető az angol cégeknél, hogy inkább rendelnek egy megbízható drágább szállítótól, mint egy olcsó bizonytalantól, mivel a munkaerő igen csak drága és ha egy 5 fontnyi differencia miatt állnom kell egy órát - ami meghaladja a 10 fontot - akkor az igen csak nem éri meg.

Magyarországon azért szerintem még ezen a téren ott tartunk, mint pár éve az üzemanyag vásárlásnál, hogy volt aki akár 20-30 Km autózott, hogy 2 forinttal olcsóbban vegyen benzint, bele sem gondolva abba, hogy az utazás és annak ideje többe fáj a spórolásnál.

Ezen fellelkesülve a következő bejegyzésben kivesézzük a munkadíjakat és elábrándozom azon, hogy milyen simán lehetne nyugati színvonalú bérért dolgozni egy hazai szervizben.

Ha van gépe és nem értékelt még akkor rajta és éljen a barkács.

Csatlakozz a TotalTool Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

gi.png

A Gépítélet fejlesztéséhez segítséget nyújt (adatot szolgáltat):

Bosch, Makta, Hilti, Honda, Stihl, Husqvarna, Atlascopco, MBW, Bomag

Kérésünket elküldtük az összes hazai forgalmazónak, az AEG-től a Wacker-ig, hogy az elmúlt 15 év típuslistája legyen nyilvános a Gépítéletben, de eddig csak a fenti cégek tartották fontosnak, hogy segítsék a véleményetek megnyilvánulását.

A bejegyzés trackback címe:

https://totaltool.blog.hu/api/trackback/id/tr6313756134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása